Weltenzeilster Jeske Kisters: Een nieuw jaar van investeren

Weltenzeilster

Na het behalen van mijn bachelor geneeskunde en een stage in een kinderziekenhuis in Kenia ben ik sinds februari 2015 weer terug in het internationale topzeilen. De studie staat op een laag pitje, alle zinnen zijn gezet op de topsport. Een mooiere comeback had ik me afgelopen jaar niet kunnen wensen, met als kers op de taart het behalen van de wereldtitel (onder de 23 jaar) afgelopen zomer samen met mijn maatje Josca Hummel!

Dat is alweer mijn derde wereldtitel…. dankzij Welten! Op naar nummer vier!

Komend seizoen wordt een seizoen van veel investeren. We willen dit jaar de stap gaan maken van de top van de junioren naar het senioren niveau. Daarnaast willen we aansluiting vinden bij de beste van de wereld. 2016 wordt daarom een jaar van heel, heel veel investeren. Veel intensieve trainingsuren maken op het water maar ook aan de kant: in het krachthonk en op conditioneel gebied. 2016 is daarnaast een Olympisch jaar, waardoor iedereen op zijn best is. Wij hopen dat dit ons extra uitdaging gaat geven,  zodat we in korte tijd de grote stappen van junior naar senior kunnen gaan zetten.Ik zie presteren (in sport) als het leggen van een puzzel. Tijdens de training probeer je zoveel mogelijk puzzelstukjes te verzamelen, te vergroten en passend te maken. Met de verworven stukjes verschijn je vervolgens aan de start en op het moment dat je moet presteren, moet je al deze puzzelstukjes in elkaar laten vallen. Dit is de reden dat we gedurende het seizoen werken met behulp van periodisering: elke maand werken we aan specifieke doelen (een puzzelstukje). Hieronder een kijkje in onze periodisering voor dit seizoen!

najaar 2015: teambuilding en communicatie: 1+1 = 3
November en december 2015 stonden vooral in het teken van techniektrainingen op het water. Aan de kant hebben we veel aandacht besteed aan mentale training. Als team kunnen we met name op het communicatie vlak nog veel stappen zetten. In de boot hebben we een taakverdeling, de boot vaart echter alleen als wij onze beide (eigen) taken optimaal combineren. Hierin is communicatie de key. Elkaar begrijpen: weten hoe en wat de ander wil horen en vervolgens de juiste interpretatie geven aan hetgeen dat gezegd wordt. Klinkt makkelijk, maar met name als er druk op de ketel komt is er toch snel sprake van miscommunicatie. 

Daarnaast hebben we ook veel aandacht besteed aan de manier van aanpak bij het oplossen van problemen en de verschillen in leerstijl. Ik ben meer een doener, als er zich een probleem voordoet denk ik (snel) na en ga ik vervolgens direct over tot actie. Josca is een denker: zij denkt liever eerst heel goed na. Zodra ze echt helemaal zeker is van haar zaak gaat ze over tot actie. Als team is het erg nuttig om bewust te zijn van deze verschillen in approach. Josca is hierdoor beter in het voorzien van problemen: het ver vooruitdenken van situaties. Ik ben beter in situaties waarin een snelle reactie vereist is, oftewel de momenten waarop je sneller wil en moet reageren dan je tegenstander. De leerstijlen die hierbij passen: eerst langer/rustig nadenken en vervolgens uitvoeren (Josca) of het (vaak letterlijk) vallen en opstaan van mijzelf. 

Deze twee stijlen vullen elkaar mooi aan, maar het kan ook problemen opleveren. Als we een opdracht krijgen ben ik namelijk al begonnen voordat Josca überhaupt een idee heeft gevormd van de situatie of oplossing. Dit kan leiden tot wrijving. ‘Schiet nou een op’ of ‘denkt ze überhaupt wel eens na?!’ Het is als team belangrijk om kennis te nemen van deze verschillen, zodat je ze optimaal kunt benutten. Maar ook dat je waakt voor de valkuilen. Als je elkaar optimaal aanvult kun je spreken van 1 + 1 = 3.  

januari, februari 2016: BIKKELEN! Techniektraining en becoming the next Arnold S. in de gym
Deze maanden staan in het teken van harde wind trainingen op zeilgebied en daarnaast fysiek zware trainingen op het land. Harde wind is een groot aandachtspunt, omdat het veel technische skills vereist. Immers, één stuurfoutje en de boot ligt om: game over! We hebben daarom de keuze gemaakt om naar Lanzarote te gaan. Die plek staat er namelijk om bekend dat er elke dag harde wind staat. De eerste twee weken van elke maand ligt het accent op zeilen en zijn we op Lanzarote. Aan het einde van elke maand gaan we terug naar Nederland om te werken aan onze fysieke fitheid.  

maart, april, mei 2016 :  Werken aan racing skills
In de zomermaanden staan er heel veel internationale wedstrijden op het programma. We hebben ervoor gekozen om deze te benaderen als trainingswedstrijden. Het is namelijk niet realistisch om zoveel piekevenementen te hebben in zulke korte tijd en in 1 seizoen. Het piekevenement dat we dit jaar hebben uitgekozen, waarop we echt willen presteren, is het WK eind augustus in Lelystad (onder 24jaar). De vele senioren wedstrijden in maart, april en mei gaan ons helpen om onze racing skills te verbeteren. Onder racing skills verstaan we starten, tactiek en strategie. In maart is de Worldcup in Palma de Mallorca, in april het EK in Barcelona, eind april/mei een worldcup in Hyères en de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Vier intensieve wedstrijden vlak achter elkaar, dit gaat een heftige periode worden!  

juni en juli 2016: Speed trainingen
Na communicatie, techniek en racing skills blijft snelheid over. Dit staat op het programma voor juni en juli. We gaan voor deze maanden op zoek naar sparringpartners, zodat we naast de goede strategische beslissingen ook nog erg hard kunnen gaan. Hard de goede kant op, dat is het gewenste eindresultaat!  

augustus: WK onder 24jr
Eind augustus staat ons performance evenement gepland: het WK in eigen land! De puzzelstukjes moeten dan optimaal in elkaar vallen!
Wil je Josca & mij volgen? Leuk! Na elke periode zal er een update komen op de Welten site.

Ik wens iedereen het beste voor 2016, dat het een succesvol jaar mag worden!    

Zeilgroet, Jeske Kisters

Klik op onderstaande afbeelding voor een video van Jeske Kisters met teamgenote Josca Hummel tijdens de Junior World Champions (Female Xtreme). 

Laat hier uw reactie achter!