Weltenatleet Jesper Arts: Een EK in eigen land, daar wil ik bij zijn!

atleet

Mijn naam is Jesper Arts (23), ik ben geboren op 2 april 1992 en opgegroeid in het Brabantse Liessel; een dorp met 3500 inwoners dat hoort bij de gemeente Deurne. Op 7-jarige leeftijd kwam ik bij atletiekvereniging lopersgroep Deurne voor het eerst in aanraking met atletiek en al snel bleek ik over het nodige talent te beschikken. Diverse crossen wist ik te winnen en ook op de atletiekbaan kon ik op meerdere onderdelen goed uit de voeten. Tijdens mijn eerste seizoen, in 2000 werd ik Brabants Kampioen op de cross, de meerkamp én op de 600m. 

Op 14-jarige leeftijd besloot ik om met voetbal, mijn passie vanaf mijn 6e jaar, te stoppen en mij volledig te gaan richten op mijn carrière als atleet. Na mij aanvankelijk gericht te hebben op de meerkamp besloot ik mij te specialiseren in de onderdelen 400m., 400m.horden en 800m. 

Fulltime trainingsprogramma 
Na het behalen van mijn Havo diploma in 2009, koos ik er voor om onder leiding van de bondscoach een fulltime trainingsprogramma te gaan volgen op Nationaal sportcentrum Papendal. Dit in combinatie met een HBO studie commerciële economie aan de Randstad Topsport Academie op de Saxion Hogeschool in Deventer. Op mijn 17de verliet ik het ouderlijk huis en verhuisde ik naar een kamer in een door NOC*NSF E Arnhem.

Nieuw Nationaal Juniorenrecord  
Tijdens mijn juniorentijd (t/m 2011) won ik in totaal 7 Nationale titels. Ik werd 3x Nederlands Kampioen op de 400m. (indoor) en 4x Nederlands Kampioen op de 400m.horden (outdoor). 
In 2009 nam ik voor het eerst deel aan een groot internationaal atletiektoernooi. Ik kwam uit voor Nederland op het EYOF; het Europees Kampioenschap voor B-junioren in Tampere, Finland. Ik werd 5e op de 400m.horden. Twee jaar later, in 2011 nam ik deel aan het Europees Kampioenschap voor junioren in Tallinn, Estland. Met het 4x400meter estafetteteam liep ik daar o.a. een nieuw Nationaal Juniorenrecord.

Nederlands Kampioen senioren 
Een grote stap maakte ik in 2013 toen ik voor het eerst Nederlands Kampioen werd bij de senioren; indoor op de 400m. én outdoor op de 400m.horden. Bovendien maakte ik in dat jaar mijn debuut in het Nederlands team tijdens de Europacup voor landenteams. Ook verbeterde ik in 2013 mijn persoonlijk record op de 400m.horden naar 50,23 seconden en bereikte ik de halve finales van het Europees Kampioenschap voor beloften (EK <23) in Tampere, Finland.

Blessure
In 2014 zette ik mijn persoonlijk record op de 400m. indoor op 46,91 seconden. Het was toen de derde tijd ooit gelopen door een Nederlander. Outdoor was door een blessure niet het seizoen waarop ik had gehoopt. Ik kwam nog wel voor Nederland uit op de Europacup voor landenteams, maar ik kon mijn nationale titel op de 400m.horden helaas niet verdedigen.

2015, een bijzonder jaar
2015 was een bijzonder jaar. Met het Nederlands team was ik deelnemer aan de WK estafette in Nassau, Bahamas. Ik kwam voor het derde achtereenvolgende jaar voor Nederland uit op de Europacup voor landenteams. Ik nam deel aan de Universiade (WK voor studenten) in Gwangju, Zuid-Korea, waar ik mij plaatste voor de halve finales en ik werd Nederlands Kampioen op de 400m.horden.

Sinds afgelopen zomer train ik, naast op Papendal ook regelmatig bij ‘Prins Hendrik’ in Vught. Een atletiekvereniging met gerenommeerde trainers en een accommodatie die voldoet aan alle voorwaarden om topsport te kunnen bedrijven. Ik ben nog steeds lid van atletiekvereniging lopersgroep Deurne.

Een EK in eigen land, daar wil ik bij zijn! 
In januari 2016 heb ik mijn HBO opleiding commerciële economie afgerond. Daardoor kan ik mij nu volledig focussen op het komende atletiekseizoen. Een seizoen waarin ik opnieuw hoge ogen wil gooien op het Nederlands Kampioenschap indoor, eind februari. Verder ligt mijn doelstelling hoofdzakelijk bij het outdoor seizoen. Uiteraard wil ik mijn Nationale titel op de 400m.horden prolongeren en wil ik mijn persoonlijk record (50,23 seconden) verbeteren. Maar vooral wil ik mij plaatsen voor het Europees Kampioenschap atletiek dat van 6 tot en met 10 juli in Amsterdam gehouden wordt. Een EK in eigen land, daar wil ik bij zijn!

Laat hier uw reactie achter!