Update van Weltenatleet Jesper Arts: Trainingsstage en wedstrijdplanning

Een trainingsstage, ondertussen een vast onderdeel van mijn voorbereiding op het wedstrijdseizoen. Een periode van meestal ongeveer twee weken waarin de intensiteit van de trainingen omhoog gaat en de arbeidsrust verhouding geoptimaliseerd wordt. Dit keer vrij vroeg in het jaar, o.a. omdat het NK veel eerder gepland staat dan andere jaren. (16-19 juni) Dit vanwege de Olympische Spelen en het EK. Omdat de laatste mogelijkheid voor plaatsing voor het EK het NK betreft zal ik ook al eerder dan voorheen in vorm moeten zijn. Zodoende vertrok ik 28 maart al naar Monte Gordo (POR) om twee weken in de warmte te kunnen trainen.

De prachtige accommodatie van estadio Vila Real de Santo António ademt een en al atletiek. Atleten van uiteenlopende niveaus, maar allemaal vol enthousiasme hard werkend om zijn/haar doelen te gaan bereiken. Voor mij was het alweer de vierde keer in Monte Gordo en dus bekend terrein. Naast het feit dat ik mijn eigen coach had meegenomen waren er vele atleten van atletiekvereniging Prins Hendrik meegereisd. Tezamen een veelzijdige groep van atleten trainend voor diverse disciplines.

Het fijne aan trainingsstage is vooral het ritme waarin je leeft. Iedere ochtend op een vaste tijd gewekt worden, rustig ontbijten, omkleden en met de fiets naar de baan. Twee uur in de zon je mogen uitleven op de baan en jezelf naar een hoger niveau tillen. Terug naar huis, uitgebreid lunchen, even rusten op bed en aan het eind van de middag de tweede training. 's Avonds gezellig samen koken of ergens een hapje eten en tussendoor af en toe gezellig een spel spelen. Vervolgens vroeg naar bed, nog even lezen om vervolgens in een diepe slaap te vallen. Al met al een heerlijke structuur zonder stress, gehaast en zorgen.

Volledige focus op de trainingen en daarbuiten, op een ontspannen manier plezier hebben met elkaar en het lichaam zo goed mogelijk laten herstellen om de volgende training weer kwaliteit te kunnen leveren. Juist deze structuur heeft ervoor gezorgd dat ik twee weken lang zowel hard heb kunnen trainen als fit ben gebleven. Door de warmte was het  mogelijk om veel specifiek werk te doen en dus stonden er diverse tempotrainingen met horden op het programma. Ik heb mooie stappen kunnen maken zowel op de baan als in de krachtruimte en kijk dan ook met een voldaan gevoel terug op deze stage.
 
De afgelopen weken hebben we getracht de stijgende lijn in eigen land door te zetten. Ondertussen is de maand mei al aangebroken en dat betekent dat het wedstrijdseizoen nu echt gaat beginnen.

5 mei |  Harry Schulting Games - trainingsbaan in Vught.
16 mei | Tilburg
21 mei | Eindhoven
28 mei | Oordegem
11 juni | Geneve
16 en 17 juni | NK in Amsterdam
Het NK is het laatste moment waarop ik me dus kan plaatsen voor het EK later dit seizoen. (6-10 juli)

Laat hier uw reactie achter!