In de media (VVPOnline): Twintigduizend miljoen lenen en dan chips kopen?

“Als je naar buiten loopt en de kinderen zeggen: juffrouw, nu weet ik wat rente is of waarom je niet moet lenen. Daarvoor doe je het dan toch!” Aldus Jannie Oonincx (Dukers & Baelemans), die vorige week weer met veel plezier voor de klas stond tijdens de Week van het Geld.

Ook Joris Laming, Interim Professional Business Banking bij Welten, stond opnieuw voor de klas. Hij vindt “het leuk om te zien hoe geïnteresseerd kinderen zijn in een gastdocent en in het onderwerp geld. De verrassende reacties van de kinderen op de gestelde vragen en de leuke ongegeneerde vragen die je van de kinderen krijgt maken het geweldig om voor de klas te staan”.

Oonincx: “Het zijn vooral de vragen van de kinderen die het ontzettend leuk maken! Leuke vragen die altijd komen: juffrouw, als ik nu een triljoen heb, dan krijg ik toch ook bijna een triljoen rente? En: juffrouw, als ik een huis koop van twintigduizend miljoen euro en dat ga lenen. Ik ga alleen dat huis niet kopen, maar koop lekker een smarttv, veel chips en cola. Dan vindt de bank dat toch niet erg?”

Laming behandelde dit keer met Groep 7 van Basisschool Pendula in Tilburg het onderwerp verzekeren. “Voor kinderen is dit een erg ingewikkeld onderwerp, maar met de beschikbare hulpmiddelen, waaronder het spel Fix je Risk van het Verbond van Verzekeraars, hebben de kinderen veel geleerd over wat verzekeren is, wat risico's kunnen zijn, hoe groot risico's kunnen zijn en hoe je deze risico's kunt verzekeren of juist niet. Wat ik erg bijzonder vond aan de gastles is dat de kinderen het spel Fix je Risk enorm leuk vonden. Er werd zelf de vraag gesteld waar ze dit spel kunnen kopen. Dit bewijst maar weer dat de kinderen het leuk vinden om met dit onderwerp bezig te zijn en spelenderwijs leren wat risico's zijn en een keuze maken of ze dit willen verzekeren of zelf kunnen/willen dragen.”

Oonincx ging in op sparen en vooruitkijken. “Voornamelijk op waarvoor je kunt sparen en wat er gebeurt als je spaart op een spaarrekening. Maar ook het onderwerp lenen hebben we behandeld. Want waarom is lenen soms nodig, maar soms ook onnodig en doen we het toch? Ik maak altijd mijn eigen presentaties voor de gastlessen en stop daar veel filmpjes in, raadsels en soms toch ook wat rekenwerk. Het wisselt af en de kinderen vinden het altijd leuk als ze zelf ook iets mogen doen of iets mogen zeggen over zichzelf.”

Laat hier uw reactie achter!