In de media (Accountancy Vanmorgen): Nieuwe huwelijksvermogensrecht brengt ondernemer geen voordeel

Een nieuw huwelijksvermogensrecht is in aantocht. Voor ondernemers brengt dit nieuwe stelsel geen voordeel. Inderdaad, voorhuwelijks ondernemingsvermogen blijft privé. Ondernemersrisico voor de andere partner wordt hiermee echter niet per definitie uitgesloten. Juist voor een ondernemer is het belangrijk om maatwerk te bieden.

Een nieuw huwelijksvermogensrecht: Beperkt in gemeenschap (II)

In deel I hebben wij de wijziging naar een beperkte gemeenschap in zijn algemeenheid behandeld. In dit deel gaan wij in op de ondernemer en directeur grootaandeelhouder. Brengt het nieuwe stelsel voordelen voor de ondernemer en DGA of blijven de huwelijkse voorwaarden raadzaam?

Ondernemingsvermogen in de gemeenschap of er buiten?
Ondernemingsvermogen volgt de algemene regels van de voorgestelde beperkte gemeenschap. Dat houdt in dat als een onderneming al aanwezig is vóór het huwelijk, het ondernemingsvermogen buiten de beperkte gemeenschap valt. Voorhuwelijks vermogen blijft immers privévermogen, tenzij sprake is van mede-eigendom.

Een vreemde situatie kan ontstaan als tijdens het huwelijk vervolgens geïnvesteerd wordt in bedrijfsmiddelen.

Voorbeeld
Felix en Dorine wonen samen. Felix heeft een eigen klusjesbedrijf, gedreven in de vorm van een IB-onderneming. Begin 2017 – na inwerkingtreding van het wetsvoorstel –  treden zij in het huwelijk.

Onder het nieuwe stelsel ontstaat dan een beperkte gemeenschap van goederen. De IB-onderneming van Felix valt buiten deze gemeenschap en blijft voor hem privévermogen. Eventuele gezamenlijke bezittingen zoals een woning, inboedel en bankrekeningen vallen wel in de gemeenschap van goederen. Lees verder>>

Laat hier uw reactie achter!