In de media (Accountancy Vanmorgen): Martijn Peeters en Fatiha Mouhoul: Hypothecaire leningen: Wordt middelrente gemeengoed?

Bij het afsluiten van hun hypotheek kiezen veel mensen voor een vaste rente. De hypotheekrente is nu historisch laag. Wanneer je nu een hypotheek met een hogere rente kan die worden overgesloten naar een lager tarief. Maar dat heeft een prijs: boeterente. Bij de huidige lage rente kan de boeterente een bedrag zijn dat de consument niet wil of kan betalen. Alternatief hiervoor is rentemiddeling. Voor DGA's kan het een alternatief zijn om de hypotheek over te sluiten naar zijn eigen BV.

Op 7 december 2015 is in de Staatscourant een besluit verschenen over de fiscale behandeling van boeterente en het middelen van rente. De belemmeringen die veel banken ervaren voor het aanbieden rentemiddeling zijn met dit besluit weggenomen. Veel consumenten kiezen bij het afsluiten van hun hypotheek voor een vaste rente. Deze consumenten zien dat de hypotheekrente op dit moment historisch laag is. Als ze willen profiteren van de rente moet de hypotheek worden overgesloten. Bij de huidige lage rente kan de boeterente een bedrag zijn dat de consument niet wil of kan betalen. Alternatief hiervoor is rentemiddeling. Hierbij wordt de rente opnieuw vastgezet. De hogere rente die de klant op dit moment betaalt wordt uitgesmeerd over de nieuwe rentevastperiode en komt bovenop de nieuwe rente.

Voorbeeld hypothecaire geldlening
Tessa heeft haar hypothecaire geldlening nog 4 jaar vaststaan voor 4%. Ze wil profiteren van de huidige lage rente. Gelukkig biedt haar geldverstrekker middelrente aan. Ze kiest ervoor de rente opnieuw vast te zetten voor 20 jaar voor 2,75%. De hogere rente die ze nu betaalt, wordt uitgesmeerd over de nieuwe rentevastperiode.
Lees verder>>

 

Laat hier uw reactie achter!