Weltenatleet Jesper Arts: De basis is gelegd..

Het lijkt nog niet zo lang geleden dat ik begon aan de voorbereidingen voor seizoen 2015-2016. De voorbereidingen in een andere omgeving en volgens een nieuwe aanpak. Maar ondertussen heb ik er alweer 19 trainingsweken en diverse wedstrijden op zitten. De tijd vliegt zogezegd voorbij. Een korte terugblik op de afgelopen periode..  

Al snel wist ik mijn draai te vinden bij atletiekvereniging Prins Hendrik in Vught. De eerste trainingsblokken bezorgde me direct het plezier en vertrouwen waarnaar ik op zoek was. Trainingsblokken van drie weken met wekelijks ongeveer 8 á 9 trainingseenheden. Alle geplande trainingsarbeid kon ik verrichten en ik merkte dat het lichaam steeds fitter werd. Als onderdeel van de voorbereiding ben ik in December in Ierland geweest alwaar ik twee weken onderdeel ben geweest van de trainingsgroep van Hayley en Drew Harrison. De coaches van o.a. de winnaar van de Universiade en halve finalist van het afgelopen WK, Thomas Barr. Gedurende deze periode heb ik samen met hen in totaal 17 veelzijdige trainingen gedaan. Van een snelheidstraining op een hockeyveld, mooie heuveltrainingen in een van de bosrijke gebieden die Ierland kent tot zware trainingen op de baan en in de gym. Een mooie en vooral leerzame ervaring. Zowel door de opgedane nieuwe inzichten als door de bevestigingen die ik gekregen heb op mijn eigen visie.

Hoewel de focus voornamelijk op het outdoor seizoen ligt, heb ik in januari/februari wel deelgenomen aan enkele indoor wedstrijden. Hetgeen je scherp houdt en tevens een goede trainingsprikkel vormt. Daarnaast wil je uiteraard graag de vele trainingsarbeid omzetten in een wedstrijd. De eerste races is het vaak zoeken naar het ritme en de juiste indeling. De resultaten van de eerste wedstrijden waren daardoor niet heel bijzonder. Gelukkig zat er een stijgende lijn in, waardoor ik positief richting het NK indoor toewerkte. Op papier gezien moest een podiumplaats op de 400m haalbaar zijn. Vrij gemakkelijk won ik mijn serie en plaatste ik me met de 3de snelste tijd voor de finale. Een finale waarin altijd van alles kan gebeuren. Zelden ging ik met zoveel vertrouwen de race in. Toch lukte het helaas net niet om beslag te leggen op het brons. Een concurrent verraste door ruim een halve seconde van zijn persoonlijk record te lopen. Daar waar ik veel snelheid verloor toen de verzuring in de laatste meters toesloeg. Met 48,06sec bleef ik slechts 0,14seconde verwijderd van het brons.

Een tegenslag waar ik niet te lang in moest blijven hangen, aangezien de voorbereidingen op mijn specialisme, de 400m horden, in principe goed verlopen. Ik heb namelijk een goede basis voor dit onderdeel gelegd. Ik heb veel gewerkt aan mijn horden techniek en een dusdanig niveau op de aspecten snelheid, uithoudingsvermogen en kracht opgebouwd waarmee ik nu over kan gaan naar de meer specifieke 400m horden trainingen. De echte vormpiek moet uiteraard nog komen. In de periode mei/juni wil ik pas op mijn best zijn op de 400m horden. In die periode wil ik me namelijk plaatsen voor het EK dat begin juli wordt gehouden in Amsterdam. Om me optimaal voor te bereiden reis ik 28 maart naar Monte Gordo (Portugal) af voor een trainingsstage van twee weken. Gezien de omstandigheden en de trainingsfaciliteiten aldaar is het mogelijk om nog intensiever en effectiever te trainen. Gedurende deze trainingsstage zal ik via mijn twitter regelmatig een update geven over het verloop van deze stage. Nadat ik vervolgens terug in Nederland de puntjes op de i heb gezet, zal ik begin mei waarschijnlijk gaan starten met het wedstrijdseizoen. 

Laat hier uw reactie achter!