Welten+: Hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Reinout

In de rubriek 'Hoe blijven onze collega's vitaal?' delen we de verhalen van onze collega's die (bewust) met hun fysieke of mentale gezondheid bezig zijn. We trappen af met het verhaal van collega Reinout Jansen (25). Reinout is Interim Professional bij Welten en actief American Football-speler bij Nijmegen Pirates. Vitaliteit is voor Reinout een gezonde, frisse geest in een gezond en fris lichaam. We vroegen hem hoe hij dat voor elkaar krijgt.

Hoe blijf jij vitaal?
"Ik blijf vitaal door mijn werk af te wisselen met activiteiten die er zo ver mogelijk van af staan. Het voornaamste hierin is voor mij het spelen van American Football, een fantastisch mooie sport die alles heeft wat mij de energie geeft om de rest van de week op het werk te kunnen focussen (en die mij in het verre verleden van 2009 is aangeleerd door Berry Willemse, oud-collega van Welten, Hoi Berry!). Natuurlijk is het zoals in de films en op TV een fysiek uitdagende sport op iedere positie in het veld. Maar mijn plek in de aanval als Tight End zet mij recht in het midden van de actie. In de ene aanvalspoging ga ik het gevecht aan met de grotere verdedigers om een weg vrij te maken voor de baldrager en in de aanval erna daag ik de linebackers en cornerbacks uit op snelheid wanneer ik zelf een patroon loop om de bal te vangen."

Mentale uitdaging
"Daarnaast biedt het spel een schitterende mentale uitdaging. Er zijn tientallen formaties en tactieken te bedenken en iedere tegenstander biedt een uitdaging die ik zowel fysiek als op tactiek kan proberen te overmeesteren. Door een route net met een schijnbeweging te lopen of met de quarterback de zwakke plekken in de verdediging te vinden en uit te buiten, bewegen we de bal over het veld naar de welbekende touchdown."

Onderdeel van een hecht team
"Wat voor mij misschien nog belangrijker is dan de fysieke en mentale uitdagingen van deze sport zijn de gevoelens van het deel zijn van een echt hecht team. Ik geloof dat American Football de ultieme teamsport is. Iedere tactiek en aanval is gebaseerd op samenwerking en vertrouwen. Dat maakt iedere prestatie en individuele overwinning oprecht deel van een teamprestatie. Zo geniet ik nog steeds bij het terugdenken aan die keer dat ik de winnende touchdown scoorde tegen de Enschede Broncos. Iets wat mijn team echt met mij kon beleven en kon vieren, en wat ik helemaal als een teamprestatie beschouw.

“Ik zou je willen aanraden te vinden waar je je energie uit haalt voor de rest van de week en die tijd vooral te nemen en te bewaken. ”

Reinout Jansen

Zo blijf ik vitaal
Door de kleine en grote overwinningen en de contacten die ik opdoe in de sport waar ik van hou. Of het nou mijn eigen eerste touchdown is of de eerste echte goede tackel die een nieuwe teamgenoot maakt, een zwaar bevochte overwinning op het scorebord of de busreis terug na een harde wedstrijd, of als echte Pirates onder het genot van een glaasje rum. Zo kan ik nog uitgebreid door gaan over de energie en vitaliteit die ik krijg van deze sport, wat perfect laat zien hoeveel energie en passie ik hieruit haal. Go Pirates!"

Welke tips heb je voor collega's als het gaat om vitaliteit?
"Vitaliteit is in mijn ogen voor iedereen zelf in te vullen door een goede balans te vinden en te behouden tussen werk en je vrije tijd. Voor mij is die balans eentje waarin mijn agenda bijna altijd vol is. Ik zou je willen aanraden te vinden waar je je energie uit haalt voor de rest van de week en die tijd vooral te nemen en te bewaken. Daar zou ik nog een hele hoop voorbeelden en anekdotes aan kunnen toevoegen, maar die laten alleen zien wat er voor mij werkt. De kern is om deze momenten te bewaken. Het is makkelijk om een keer langer door te werken, plannen af te zeggen, of een weekend door te halen omdat iets echt af moet, maar dat maakt het de volgende keren nóg makkelijker om die stap te zetten. Juist op momenten van grote drukte zeg ik dat je je balans moet bewaken."

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram