1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Welten+: hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Kim

Welten+: hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Kim

In de rubriek ‘Hoe blijven onze collega’s vitaal?’ delen we de verhalen van collega’s die met hun fysieke of mentale gezondheid bezig zijn. Dit keer vertelt Kim de Wit (23 jaar) haar verhaal. Kim werkt sinds juli 2020 bij Welten als  interim professional. Naast haar opdracht bij Rabobank Bijzonder Beheer, doet Kim aan olympisch gewichtheffen. 

Wat is vitaliteit voor jou?
Vitaliteit is voor mij een goede balans tussen gezond eten, bewegen en rust. Ik vind het erg belangrijk om gezond te eten en daarnaast in beweging te blijven. Bewegen is voor mij niet alleen naar de sportschool gaan en iedere dag gezond eten. Het is juist een evenwichtige levensstijl waarin je kan genieten maar ook voldoende beweegt en eet. 

 

Hoe blijf jij vitaal?
Ik ben al sinds mijn jeugd sportief. Als klein meisje begon ik met turnen en was ik niet weg te slaan uit de turnzaal. Zo was het voor mij uiteindelijk geen gekke keuze om Sportkunde te studeren. Ik vind het heerlijk om zelf te bewegen en anderen te stimuleren om gezond te leven! In mijn studententijd ben ik lid geworden van een studententurnvereniging, waar ik erg veel plezier heb gehad. Maar na 8 jaar turnen was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Op het Radboud Sportcentrum in Nijmegen worden verschillende sportcursussen aangeboden waar je in 8 weken een nieuwe sport kan leren. Toen dacht ik: ‘Ik wil totaal iets anders proberen, ik ga de cursus olympisch gewichtheffen doen’. Dit bleek geweldig te zijn en ik ben er nooit meer vanaf gekomen. Niet allen de sport is fantastisch, ook de dames uit het gewichthefgroepje zijn niet meer uit mijn leven weg te slaan. Sindsdien sta ik vijf keer per week in de sportschool, waar ik het gewichtheffen beoefen en ook nog allerlei ondersteunende oefeningen doe om mijn kracht en balans te verbeteren.

 

“Ik geef mezelf altijd de 80-20 regel. Dit betekent dat als je 80% van de dag gezond eet, je 20% ongezond kan eten. Zo eet ik bijna iedere dag wel iets dat ik lekker vind!”

Kim de Wit

Naast het sporten vind ik gezonde voeding belangrijk. Ik zorg dat ik iedere dag voldoende groente en fruit eet. Elke week ga ik naar de supermarkt en dan zorg ik dat ik verschillende stukken groenten heb voor de hele week. Het leuke van veel verschillende groente hebben is, is dat je altijd per dag kan bedenken wat je wilt gaan eten. Daarnaast is het ook nog eens handig dat je niet wordt verleid om naar de supermarkt te gaan en ongezonde snacks te halen. Wanneer ik aan het einde van de week nog groentes over heb maak ik een 'opruimsoep'. Alle groentes die dan nog over zijn, kunnen in de soep met een blokje bouillon en dat wordt eigenlijk altijd lekker. Dit is overigens ook een goede tip om aan je dagelijkse hoeveelheid groente te komen! Bakje opruimsoep met een broodje: en je hebt al je groente weer binnen. 

Natuurlijk eet ik niet alleen maar gezond. Ik vind het erg belangrijk dat je ook moet genieten van een wijntje en een zak chips naar binnen moet kunnen werken. Het is juist de kunst om een goede balans te vinden tussen gezond en ongezond eten. Ik geef mezelf altijd de 80-20 regel. Dit betekent dat als je 80% van de dag gezond eet, je 20% ongezond kan eten. Zo eet ik bijna iedere dag wel iets dat ik lekker vind!

Ik heb er ook een sport van gemaakt om ongezonde gerechten gezond te maken. Je hoeft maar op internet je favoriete snackje neer te zetten met het woord 'gezond' ervoor en er komt een top recept uit! Zo ben ik erg fan van cheesecake, wat normaal een suikerbom is en nu niet meer. Een beetje kwark en zuivelspread en je hebt een heerlijk ontbijt of snack. 

Tip: https://www.fitinspiratie.nl/gezonde-cheesecake/. Ik zou geen eiwitpoeder gebruiken, zonder is lekkerder!).

Heb je tips voor collega’s als het gaat om vitaliteit?
Doe vooral wat je zelf leuk vindt! Vind je het heerlijk om te wandelen, yoga te doen of juist 5 dagen per week in de sportschool te sporten? Het belangrijkste is: jij moet er energie van krijgen. Ik vind dat vitaliteit voor iedereen iets anders betekent. De één sport liever in teamverband, terwijl de ander het juist fijn vindt om alleen te sporten. Ontdek wat jij echt leuk vindt!

Een aantal tips die mij erg helpen om fit te blijven: 

  • Ik neem altijd mijn sportkleding mee naar mijn werk. Dan heb je geen excuus om op de bank te gaan zitten;
  • Maak een appgroep met vriendinnen/vrienden aan waarin je tips om te bewegen of gezonde (en vooral lekkere) recepten deelt. Zo kan je elkaar motiveren én heb je lekker eten! 
  • Mijn eten maak ik voorafgaand op een werkdag klaar. Zo kan ik niet in de verleiding komen om meer eten te pakken of om een extra lunch te kopen in de kantine;
  • Ook zorg ik dat ik tijdens de pauze minimaal een half uur wandel. Zo voer ik mijn werk beter uit en is mijn concentratie veel beter! 
  • Pak de fiets of wandel naar de supermarkt, dan heb je direct je workout al gehad.

 

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram