1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Welten+: Hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Jesper

Welten+: Hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Jesper

In de rubriek 'Hoe blijven onze collega's vitaal?' delen we de verhalen van onze collega's die (bewust) met hun fysieke of mentale gezondheid bezig zijn. We trapten af met het verhaal van collega en actief American Football-speler Reinout Jansen. Dit keer delen we het verhaal van collega Jesper Arts (27). Interim Professional Jesper kenden we al voordat hij in dienst trad bij Welten (begin februari 2019). Welten sponsorde Jesper namelijk de afgelopen 10 jaar in zijn carrière als topatleet. Jesper was gespecialiseerd in de onderdelen 400 meter, 400 meter horden en 800 meter en leverde vele mooie prestaties. Wij zijn benieuwd wat hij er allemaal aan doet om vitaal te blijven.

Wat is vitaliteit voor jou?
Vitaliteit betekent voor mij een goede balans tussen arbeid, rust, voeding en mentale gezondheid. Bij een juiste balans tussen deze facetten zit ik goed in mijn vel, ben ik energiek en kan ik op welk vlak dan ook het beste presteren.

Hoe blijf jij vitaal?
Tijdens mijn carrière als topatleet lag mijn dagelijkse focus op arbeid, trainingen, rust, voeding en het continu nastreven van de juiste balans daartussen. Mijn doel was destijds om uiteindelijk maximaal te presteren op de atletiekbaan. De juiste balans werd grotendeels bepaald door het programma dat werd opgesteld door mijn coach.

Rust
Ik was zelf verantwoordelijkheid om ook daadwerkelijk voldoende rust te pakken. Dit deed ik door minimaal 8 uur slaap te pakken en ontspanning te vinden door met collega-atleten, waarmee ik samenwoonde, bijvoorbeeld te kaarten, naar de bioscoop te gaan of gewoon gezellig samen tv te kijken.

Voeding
Voeding was en is ook een belangrijk onderdeel voor mij. Als topsporter kreeg ik regelmatig workshops en adviezen van een diëtist of de kok van het topsportrestaurant op Papendal. Een strikt dieet heb ik nooit gehad, maar langzaamaan ontwikkelde ik een vast voedingspatroon. Waaronder het gebruik van eiwitshakes en diverse supplementen. De eiwitshakes gebruikte ik na iedere krachttraining en na een lactische (zware) baantraining. Bij deze trainingen belast je je spieren sterk. Door deze belasting ontstaat er schade aan de spiervezels en beschadigen de eiwitten in een spier. Om je spieren snel te laten herstellen en spiermassa op te bouwen is het van belang om te zorgen voor een extra aanvulling van eiwitten. Wat betreft supplementen nam ik voornamelijk multivitamine, vitamine D, ijzer en magnesium. Multivitamine en vitamine D nam ik puur ter aanvulling. IJzer nam ik specifiek omdat uit medische keuringen naar voren kwam dat ik daar een tekort aan had. Magnesium ben ik gaan slikken omdat ik veel last had van verkramping in mijn kuiten. Het slikken van magnesium verminderde de pijn.

Mentale gezondheid
Een vierde aspect dat voor mij nauw in verband staat met vitaliteit is mentale gezondheid. Grotendeels beïnvloeden de eerder genoemde factoren mijn mentale gezondheid, maar deze wordt ook beïnvloed door mijn mindset. Ik probeer bewust om te gaan met situaties en na te gaan door welke gedachten ik me wil laten leiden. Een onderdeel dat in mijn ogen voor een topsporter het verschil kan maken tussen goud of zilver. En waar ik gedurende mijn carrière ook veel mee bezig ben (geweest).

“Om je spieren snel te laten herstellen en spiermassa op te bouwen is het van belang om te zorgen voor een extra aanvulling van eiwitten.”

Jesper Arts

Beëindiging carrière
Sinds ik mijn topsportcarrière vorige zomer beëindigde is het wel even zoeken geweest naar een nieuwe balans tussen bovenstaande factoren. Het onderdeel arbeid wordt sindsdien grotendeels ingevuld door een fulltime baan bij Welten. En aangezien ik atletiek en sporten in zijn algemeenheid nog té leuk vind om te doen, wilde ik daarnaast graag minimaal drie keer per week blijven sporten. Daar tegenover staat dat het in deze nieuwe situatie lastiger is geworden om aan 8 uur slaap te komen en overdag tussendoor rustmomenten te pakken. Hoewel ik nu natuurlijk geen topprestatie op de baan hoef neer te zetten, blijf ik proberen hier een zo goed mogelijke balans in te vinden. Met name om fit op het werk te zijn en mezelf daar nu optimaal in te ontwikkelen.

 

Qua voedingspatroon heb ik bewust weinig veranderd. Ik wil graag fit blijven en een sportief lichaam behouden. Door een zittende baan en minder trainingsuren verbrand ik minder en eet ik automatisch ook minder calorieën op een dag. De lessen die ik gedurende mijn topsportcarrière op mentaal gebied leerde, neem ik nu in het dagelijks leven mee om ook mijn geest zo vitaal mogelijk te houden.

 

Mijn tips
In een tijd waarin we alsmaar door razen, onszelf continu willen ontwikkelen, doelen zo snel mogelijk willen realiseren en daarnaast allerlei verantwoordelijkheden en verplichtingen met ons meedragen is het wat mij betreft de kunst om regelmatig even stil te staan en te genieten. Plan wekelijks momenten van ontspanning en tijd in voor jezelf. En doe op die momenten dingen die jou rust en energie geven.

 

Na een lange werkdag is het verleidelijk om ’s avonds na het eten op de bank te ploffen en Netflix te kijken. Echter geeft het mij juist energie door op die momenten even te sporten en mijn zinnen te verzetten. Vervolgens kun je alsnog met een voldaan en fit gevoel een aflevering van je favoriete serie of tv programma kijken. En voel je je ook een stuk minder schuldig als je daar nog even iets lekkers bij pakt..

 

Foto © copyright Marc Bolsius

Ook interessant voor jou

Maryan / Klantenservice-medewerker Pensioen

#WerkenbijWelten

Rens / Junior CDD analist

#WerkenbijWelten

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram