1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Welten+: Hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Jesper Sierdsma

Welten+: Hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Jesper Sierdsma

In de rubriek 'Hoe blijven onze collega's vitaal?' delen we de verhalen van collega’s die met hun fysieke of mentale gezondheid bezig zijn. Dit keer het inspirerende verhaal van collega Jesper Sierdsma (33). Jesper werkt 4,5 jaar bij Welten en vervult momenteel een opdracht als Assistent Accountmanager MKB bij de Rabobank. Het leven van Jesper stond twee jaar geleden volledig op zijn kop. Er werd namelijk Acute Lymfatische Leukemie (ALL) bij hem gediagnosticeerd. Wij zijn benieuwd hoe Jesper al die tijd voor zichzelf heeft gezorgd en zijn positieve mindset heeft weten te behouden.

Wat is vitaliteit voor jou?
Ik ben een bourgondiër en houd van een lekker hapje en een drankje. Ik pas daarom niet in het perfecte plaatje qua gewicht. Toch zit ik goed in mijn vel, dit komt door mijn positieve mindset. Sinds 23 januari 2018 bekijk ik mijn leven namelijk vanuit een ander perspectief.

Op dinsdag 23 januari 2018 kreeg ik de diagnose Acute Lymfatische Leukemie (ALL). Er werd mij verteld dat ik zonder behandeling nog maar 4 tot 8 weken zou leven. Ik wist niet wat me overkwam. Mijn leven stond vanaf dat moment volledig op zijn kop. Ik had altijd gedacht dat mij zoiets nooit zou overkomen. Helaas was de diagnose de harde realiteit.

Vanaf de diagnose heb ik nachtenlang gepiekerd en vlogen mijn gedachten van hot naar her. Het begon bij ‘Ga ik dit redden?’ en ging over naar ‘Moet ik nadenken over mijn uitvaart?’ tot ‘Ik ga dit redden!’ en dacht vaak aan alle dingen die ik nog wilde doen in mijn leven. Mijn gezondheid werd bepaald door de adviezen en behandelingen van doktoren. Dit vond ik moeilijk. Ik ging daarom op zoek naar dingen waar ik wél grip op kon krijgen. Een aantal gesprekken met mijn partner, familieleden en zorgverleners gaven mij het inzicht dat ik mijn gedachten niet hoef te laten beheersen door doktoren. Ik kwam erachter dat ik (in zekere mate) zelf invloed heb op mijn gedachten en gevoelens. Ik ben hierdoor alles gaan relativeren. Op een zeker moment kreeg ik te horen dat mijn volgende behandeling erg zwaar zou zijn en de overlevingskans 65% zou zijn. Dat nieuws zou voorheen zwaar zijn gevallen. Toch lukte het mij om het nieuws te relativeren. Een 6,5 dacht ik!? Daar was ik op school altijd zeer tevreden mee. Ik dacht; daar doe ik het voor! Ik ging plussen en minnen met alles wat ik te horen kreeg.

 

Ik ben nu twee jaar verder en heb al veel behandelingen achter de rug. Omdat de behandelingen goed zijn aangeslagen ben ik één van de gelukkigen die het allemaal mag navertellen (lucky me). Momenteel ben ik druk bezig met het (lichamelijk) herstellen en opbouwen van hetgeen er de afgelopen jaren allemaal vakkundig is vernield. Ik heb namelijk redelijk veel last van bijkomende klachten. Het is hard werken. En dat gaat uiteraard nooit snel genoeg. Ik ben dankbaar voor de situatie zoals die nu is en blijf werken aan een gezond lichaam en geest.

Foto van links naar rechts: Jesper twee jaar geleden, Jesper tijdens de behandelingen en Jesper nu

“Relativeren geeft je de mogelijkheid om aangrijpende gebeurtenissen een plekje te geven”

Jesper Sierdsma

Positieve mindset
De positieve mindset heeft ervoor gezorgd dat ik voortaan alles vergelijk met het bericht dat ik twee jaar geleden heb gekregen. Mijn glas is niet meer half leeg, maar bijna altijd half vol! De behandelingen hebben mij ontzettend ziek gemaakt. Op een zeker moment mocht niemand mij meer aanraken. Ik kon niet meer lopen en had een ontstoken lever en ontstoken nieren en 40 graden koorts. Ik realiseerde me ineens dat mijn leven vóór de diagnose en behandelingen een eitje was. Ik had niets te klagen!

 

Door de diagnose heb ik geleerd prioriteiten te stellen en geleerd wat echt belangrijk voor mij is in het leven. Ik probeer me voortaan alleen nog maar te focussen op de dingen die voor mij echt belangrijk zijn. Helaas gaat dat niet altijd vanzelf. Net zoals je niet ongeoefend een marathon kunt lopen (oké, in de meeste gevallen dan) kun je ook niet ongeoefend altijd positief denken of zijn (mentaal vitaal zijn). Mentaal vitaal worden gaat met vallen en opstaan en vergt doorzettingsvermogen en discipline.

Heb je tips voor collega’s als het gaat om vitaliteit?
Relativeer dingen wat vaker, er zijn immers altijd mensen die het minder/zwaarder of slechter hebben. Relativeren geeft je de mogelijkheid om aangrijpende gebeurtenissen een plekje te geven. Hierdoor blijf je fris, vitaal en stressbestendig in deze veeleisende samenleving. Geniet van je (goede) gezondheid en de dingen die je hebt en probeer dingen eens van een andere invalshoek te bekijken.

 

Vitaliteit is het fysieke en mentale proces in harmonie zien te krijgen en dat blijft een zoektocht! Succes allemaal!

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram