1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Welten+: Hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Jeroen

Welten+: Hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Jeroen

In de rubriek 'Hoe blijven onze collega's vitaal?' delen we de verhalen van onze collega’s die met hun fysieke of mentale gezondheid bezig zijn. Dit keer delen we het verhaal van collega Jeroen Mei (23). Jeroen werkt iets meer dan een jaar als interim professional bij Welten en kickbokst minimaal 4 keer per week. Wij zijn benieuwd wat Jeroen er allemaal aan doet om vitaal te blijven.

Wat is vitaliteit voor jou?
Vitaliteit is voor mij met veel energie in het leven staan. Om aan energie te komen focus ik me op een aantal dingen: beweging, voldoende slapen en gezond eten.

 

Hoe blijf jij vitaal?
Op mijn 14e ben ik gaan kickboksen wegens overgewicht (ik was 1 meter 60 en woog rond de 80 kilo). Hierdoor ben ik in één zomervakantie 20 kilo afgevallen en is mijn passie voor kickboksen ontstaan. Ik ben direct daarna gestart met wedstrijden. Ook heb ik zelfs een tijdje lesgegeven. Omdat ik nog steeds meedoe aan wedstrijden train ik minimaal 4 keer per week en fitness ik regelmatig.

 

Voldoende slaap
Ik heb de laatste tijd nogal last van het feit dat ik te weinig slaap. Naar mijn mening heb ik een best druk leven; ik ben ongeveer een halfjaar geleden afgestudeerd en een aantal maanden geleden heb ik mijn eerste woning gekocht. Daarnaast werk ik fulltime én train ik bijna elke dag. Hierdoor slaap ik soms minder dan dat ik zou moeten. Daarom pak ik sinds kort een aantal dingen anders aan; zo leg ik mijn telefoon op vaste tijden weg (wel binnen handbereik uiteraard), heb ik de tv in mijn slaapkamer verplaatst en drink ik minder koffie. Door het aanpassen van deze (kleine) dingen merk ik dat ik meer tijd heb om te slapen (gemiddeld 7 uur per nacht) en voel ik me veel beter en energieker dan wanneer ik 5 uur per nacht slaap. Voldoende slaap is dus voor mijn vitaliteit cruciaal.

“Door met kleine veranderingen te beginnen, vraag je niet teveel van jezelf en creëer je toch direct positieve gevolgen.”

Jeroen Mei

Gezond eten
Omdat ik deelneem aan wedstrijden is het voor mij belangrijk om op gewicht te blijven. Mijn tegenstanders worden namelijk gematcht aan de hand van mijn niveau (klasse) en gewicht. Ik vecht zelf op 68/70kg en zou in de semi-prof klasse terecht kunnen komen als ik nog een aantal wedstrijden win. Om op gewicht te blijven let ik goed op wat ik eet. Gemiddeld weeg ik 75kg en begin ik één maand voor de wedstrijd met afvallen (5kg in één maand). In werkelijkheid val ik 3,5kg af, de laatste 1,5kg is met name watergewicht en daarbij doet een dagje sauna wonderen! 😉

 

Hetgeen ik het beste kan eten, leer ik van mijn trainer. Daarnaast kijk ik regelmatig naar eetschema’s en verhalen van andere kickboksers op YouTube. Ik gebruik al enige tijd de app Myfitnesspal, deze app geeft jouw dagelijkse calorie-inname aan op basis van je gewicht en je gestelde doelen (afvallen, op gewicht blijven of aankomen). Via deze app voeg ik mijn voeding toe en weet ik dus wat ik op een dag wel en niet mag of kan eten. Af en toe is er voor mij ook ruimte voor een drankje of een vettig hapje. Ik probeer gewoon de juiste balans te behouden.

 

Mijn tips
Ik denk dat het belangrijk is om vitaliteit niet té serieus te nemen, zodat je voorkomt dat je gaat doorslaan. Eet soms wat meer of minder, slaap een keer wat meer of minder en sla eens in de zoveel tijd een training over. Je moet natuurlijk ook nog van je leven kunnen genieten! Het is belangrijk om een balans te vinden die bij je past. Een gemiste training haal je wel in, teveel eten compenseer je ook wel en slapen.. dat is voor iedereen verschillend! 😉

 

Ten slotte denk ik dat veel kleine veranderingen grote gevolgen kunnen hebben; pak een keer de fiets in plaats van de auto, laat die cola een keer staan en neem wat water en probeer eens een keer een halfuurtje eerder te gaan slapen. Door met kleine veranderingen te beginnen, vraag je niet teveel van jezelf en creëer je toch direct positieve gevolgen.

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram