1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Welten+: Hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Gerard

Welten+: Hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Gerard

In de rubriek 'Hoe blijven onze collega's vitaal?' delen we de verhalen van collega’s die met hun fysieke of mentale gezondheid bezig zijn. Dit keer delen we het verhaal van collega Gerard Pruijsen (29). Gerard begon acht jaar geleden als Interim Professional en is momenteel manager Customer Journey bij Welten. In 2019 werd hij 2e op het NK bankdrukken en wij zijn erg benieuwd hoe hij zijn passie voor sport weet te combineren met zijn drukke baan bij Welten.

Wat is vitaliteit voor jou?

Energiek in het leven staan en lichaam en geest blijven ontwikkelen. Ik vind een gezond lichaam en gezonde geest belangrijk. Het versterkt elkaar. Als jij je lichamelijk goed voelt, ben je geestelijk in staat om beter voor jezelf te zorgen. Dit geldt ook andersom.

 

Vitaliteit is in mijn ogen voor iedereen anders. De een kan zich goed voelen door twee keer in de week te sporten, terwijl dit voor een ander misschien onvoldoende is. Het is belangrijk dat je je goed voelt met wat je ook doet, hoe je in het leven staat en dat je tevreden bent met de dingen die je bereikt. Je hebt altijd invloed op de keuzes die je maakt. Hiermee wil ik vooral zeggen: doe waar jij je goed bij voelt!

 

Hoe blijf jij vitaal?

Sinds 1,5 jaar ben ik fanatiek powerlifter. Powerliften bestaat uit het zoveel mogelijk gewicht tillen op drie onderdelen: squatten, bankdrukken en deadliften. Aangezien ik vroeger 15 jaar heb gejudood (waarvan zes jaar op topniveau) weet ik dat ik het best presteer wanneer ik het hoogst haalbare van mezelf verwacht. Hoe ik dit doe met powerliften, leg ik uit in 4 stappen:

 

  1. Doelen stellen

Mijn doel moet groot zijn, bijna onhaalbaar. Dat is een doel waar ik het hardst voor werk, omdat anderen me vertellen dat het niet kan. Mijn doel was snel duidelijk: een podiumplek op het NK bankdrukken (tot 83 kg) in 2019 en om in 2020 in de top 5 bij het NK powerliften te eindigen. In 2021 streef ik ernaar om bij de top 3 van Nederland te eindigen.

 

  1. Plannen

Zulke ambities behalen doe je niet alleen. Een van de beste krachttrainers van Nederland en oude judomaat, Bram Strik van Strikly Powerhouse, begeleidt me in het proces naar het NK toe en maakt mijn schema’s. Van hem ontvang ik altijd een schema voor de komende vier weken, waardoor ik iedere zondag kan plannen hoe mijn week eruit ziet. 

 

  1. Uitvoeren

Nu de uitvoering nog… Onder het mom van “ga gewoon trainen”, begin ik mijn dag 4x in de week om 5.30 uur (!) in de sportschool. Ik heb mezelf aangewend om ’s ochtends te trainen, zodat ik me de rest van de dag kan focussen op mijn werk en vrije tijd. Het is voor je lichaam en geest makkelijker om van iets een gewoonte te maken, zodat je niet meer hoeft na te denken wanneer je gaat en of je wel gaat. Je hebt het van tevoren al ingecalculeerd, wat het mogelijk maakt om op lange termijn vol te houden.

 

  1. Evalueren

Als je tot de top van Nederland wilt behoren, zul je ook tegen feedback en kritiek moeten kunnen. Om te kijken of ik progressie boek, film ik minstens één set van iedere training. Na iedere training ontvang ik op- en aanmerkingen van mijn coach Bram. Daarnaast evalueer ik door wekelijks te kijken of ik het schema voor die week heb behaald.

 

Een wedstrijd is voor mij de ultieme evaluatie. In 2019 werd ik 2e op het NK bankdrukken (tot 83kg). Doel behaald! Ook wilde ik me in 2019 plaatsen voor het NK Powerliften, wat helaas niet is gelukt. Falen hoort erbij, de vraag is hoe je verder gaat na het falen. In februari heb ik nog een poging om me te plaatsen voor het NK en dat gaat lukken!“Je hebt altijd invloed op de keuzes die je maakt.”

Gerard Pruijsen

 

Heb je tips voor collega’s als het gaat om vitaliteit?

Als mensen mij om advies vragen over voeding zeg ik vaak dat het belangrijk is om jezelf niet alles te ontzeggen. Het is onmogelijk om 100% gezond te leven. Af en toe mag je gerust genieten van een zak chips of een biertje, zo zorg je ervoor dat je een gezonde leefstijl veel langer volhoudt.


Mijn tweede tip voor een vitaal leven gaat over time-management en het bepalen van doelen. Het goed indelen van je tijd is in mijn ogen erg belangrijk bij het boeken van progressie en het behalen van gestelde doelen. Ik bereid bijvoorbeeld iedere zondag mijn week alvast voor, dit geeft mij rust en structuur. Uiteraard is mijn planning niet heilig. Er kan altijd iets tussendoor komen, dat is niet erg.

 

Als je van plan bent fitter of vitaler te worden, is het goed om eerst een (vitaal) doel te bepalen voor jezelf. Wanneer voel jij je goed of vitaal? Zodra jij jouw doel helder hebt, kun je aan de slag met het uitwerken van het proces (de tussenstappen) dat nodig is om het doel te behalen. Ik denk persoonlijk dat veel mensen wel een doel voor ogen hebben, maar de stappen daarnaartoe niet goed voor zichzelf uitgewerkt hebben. Als je de tussenstappen niet helder maakt en je daardoor je doel niet snel genoeg weet te realiseren, is de kans groot dat je afhaakt. Ik stel voor zowel zakelijk als privé doelen en zorg ook dat ik de tussenstappen inzichtelijk maak.

 

Ik raad aan om het boek ‘Timemanagement’ van Stephen Covey te lezen. Het heeft mij erg geholpen!

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram