Wat is vitaliteit voor jou?
Voor mij is vitaliteit energiek in het leven staan. Dat gaat zowel om het fysieke als geestelijke aspect.
Voor veel mensen is sporten daarbij een belangrijk hulpmiddel. Maar dat kan wat mij betreft net zo goed yoga, mindfullness of een wekelijkse kookclub zijn.
Hoe blijf jij vitaal?
In mijn geval gaat het bij vitaliteit om hardlopen. Dat doe ik inmiddels al zo’n 25 jaar, waarbij ik regelmatig wedstrijden loop, die variëren van 3 km tot en met de hele marathon. Daarbij wil ik het maximale uit mezelf halen, binnen mijn fysieke mogelijkheden.
Mijn (wedstrijd)seizoen bestaat over het algemeen uit crosswedstrijden in de winter (van november tot en met maart), gevolgd door baan- en wegwedstrijden in het voorjaar, of een hele marathon in het voorjaar. Vanaf begin van de zomer staan er langere trainingen op het programma die moeten leiden tot een mooie prestatie op een marathon in het najaar. In het verleden waren dat voor mij de marathons van Eindhoven, Etten-Leur, de Jungfrau Marathon (bergop in Zwitserland) en vorig jaar de Lochness Marathon in Schotland. Dit voorjaar wordt het waarschijnlijk een marathon in Maastricht.
Om dat te bereiken probeer ik tot zes keer in de week te trainen. Dat lukt me niet altijd, maar door creatief om te gaan met mijn tijd merk ik dat vaak meer mogelijk is dan een ander zou denken. In het geval van hardlopen is dat relatief makkelijk door altijd hardloopkleren en schoenen paraat te hebben. Als het nodig is zorg ik dat ik bij een familie of vriendenbezoek mijn hardloopspullen bij me heb, zodat ik bijvoorbeeld de terugweg hardlopend kan afleggen. Onlangs ben ik een paar keer hardlopend naar mijn werk in Vessem gegaan (en ’s avonds weer terug). Dan voel ik me direct energiek voor de rest van de dag.
Een ander aspect voor mij is gestimuleerd worden door een groep. Mijn trainingen doe ik grotendeels alleen, maar minimaal 1 keer per week loop ik bij Eindhoven Atletiek. Dat kan een baan- of wegtraining zijn of op zaterdagochtend in het bos. Wanneer bij de laatste kilometer interval van een training de verzuring in de benen zit, is het toch net wat makkelijker om vol te houden wanneer een teamgenoot in mijn nek loopt te hijgen.
Mijn hart ligt vooral bij de bostrainingen. Hardlopen in de natuur blijft voor mij het mooiste wat er is. En ook de ideale manier om mijn hoofd leeg te maken na een werkdag of een ochtend waarbij mijn kinderen elkaar in de haren vliegen. Het liefst ga ik dan de Oirschotse heide op met niets anders dan de geluiden van de natuur en als ik geluk heb een overstekende ree. Wanneer ik terugkom van een training barst ik weer van de (mentale) energie.
