1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Welten+: hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Eric

Welten+: hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Eric

In de rubriek 'Hoe blijven onze collega's vitaal?' delen we de verhalen van collega’s die met hun fysieke of mentale gezondheid bezig zijn. Dit keer het verhaal van collega Eric Aarts (42). Eric werkt als Business Controller op het hoofdkantoor van Welten en is al zo’n 25 jaar fanatiek hardloper. Eind vorig jaar liep hij de Lochness Marathon in Schotland uit. Wij zijn benieuwd hoe Eric zijn passie voor lopen combineert met zijn baan bij Welten.

Wat is vitaliteit voor jou?
Voor mij is vitaliteit energiek in het leven staan. Dat gaat zowel om het fysieke als geestelijke aspect.
Voor veel mensen is sporten daarbij een belangrijk hulpmiddel. Maar dat kan wat mij betreft net zo goed yoga, mindfullness of een wekelijkse kookclub zijn.

 

Hoe blijf jij vitaal?
In mijn geval gaat het bij vitaliteit om hardlopen. Dat doe ik inmiddels al zo’n 25 jaar, waarbij ik regelmatig wedstrijden loop, die variëren van 3 km tot en met de hele marathon. Daarbij wil ik het maximale uit mezelf halen, binnen mijn fysieke mogelijkheden.

 

Mijn (wedstrijd)seizoen bestaat over het algemeen uit crosswedstrijden in de winter (van november tot en met maart), gevolgd door baan- en wegwedstrijden in het voorjaar, of een hele marathon in het voorjaar. Vanaf begin van de zomer staan er langere trainingen op het programma die moeten leiden tot een mooie prestatie op een marathon in het najaar. In het verleden waren dat voor mij de marathons van Eindhoven, Etten-Leur, de Jungfrau Marathon (bergop in Zwitserland) en vorig jaar de Lochness Marathon in Schotland. Dit voorjaar wordt het waarschijnlijk een marathon in Maastricht.

 

Om dat te bereiken probeer ik tot zes keer in de week te trainen. Dat lukt me niet altijd, maar door creatief om te gaan met mijn tijd merk ik dat vaak meer mogelijk is dan een ander zou denken. In het geval van hardlopen is dat relatief makkelijk door altijd hardloopkleren en schoenen paraat te hebben. Als het nodig is zorg ik dat ik bij een familie of vriendenbezoek mijn hardloopspullen bij me heb, zodat ik bijvoorbeeld de terugweg hardlopend kan afleggen. Onlangs ben ik een paar keer hardlopend naar mijn werk in Vessem gegaan (en ’s avonds weer terug). Dan voel ik me direct energiek voor de rest van de dag.

Een ander aspect voor mij is gestimuleerd worden door een groep. Mijn trainingen doe ik grotendeels alleen, maar minimaal 1 keer per week loop ik bij Eindhoven Atletiek. Dat kan een baan- of wegtraining zijn of op zaterdagochtend in het bos. Wanneer bij de laatste kilometer interval van een training de verzuring in de benen zit, is het toch net wat makkelijker om vol te houden wanneer een teamgenoot in mijn nek loopt te hijgen.

 

Mijn hart ligt vooral bij de bostrainingen. Hardlopen in de natuur blijft voor mij het mooiste wat er is. En ook de ideale manier om mijn hoofd leeg te maken na een werkdag of een ochtend waarbij mijn kinderen elkaar in de haren vliegen. Het liefst ga ik dan de Oirschotse heide op met niets anders dan de geluiden van de natuur en als ik geluk heb een overstekende ree. Wanneer ik terugkom van een training barst ik weer van de (mentale) energie.

“Er zijn tientallen verschillende sporten, waarbij er voor iedereen toch wel één te vinden zal zijn waar je blij van wordt.”

Eric Aarts

Heb je tips voor collega’s als het gaat om vitaliteit?
Om me heen hoor ik regelmatig mensen aangeven geen zin te hebben om te gaan sporten die avond. Mijn advies is om te beginnen een sport te kiezen die je ook echt leuk vindt. Er zijn tientallen verschillende sporten, waarbij er voor iedereen toch wel een te vinden zal zijn waar je blij van wordt. Alleen sporten omdat het gezond is, houd je uiteindelijk niet vol. Daarnaast helpt het vaak om met een groepje te sporten. Mocht het dan toch even tegenzitten, kun je elkaar stimuleren om toch te gaan of om na die lange zware werkdag net wat meer uit jezelf te halen.

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram