1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Welten+: hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Aito

Welten+: hoe blijven onze collega's vitaal? Het verhaal van Aito

In de rubriek ‘Hoe blijven onze collega’s vitaal?’ delen we de verhalen van collega’s die met hun fysieke of mentale gezondheid bezig zijn. Dit keer delen we het verhaal van collega Aito Atzema (24 jaar). Aito werkt 1,5 jaar bij Welten als financieel interim professional. Naast zijn job bij Rabobank Nederland, is hij professioneel schoonspringer. Vitaliteit betekent voor Aito dat werk en privé in balans zijn met elkaar.

Wat is vitaliteit voor jou?
Vitaliteit is voor mij het cruciale evenwicht tussen werk en privé. Zeker nu we – bijna – allemaal al maanden thuiswerken, is het essentieel dat je in je privétijd gezond kan ontspannen met activiteiten waar jij plezier aan beleeft. Het bevordert je vitaliteit als je niet continu met het werk bezig bent. ’s Avonds staat mijn telefoon op stil en ’s nachts helemaal uit. Zo kom ik goed tot rust en kan ik de volgende morgen weer energiek aan de slag.

 

Hoe blijf jij vitaal?
Sinds mijn tiende doe ik aan schoonspringen. Het is zo’n klein wereldje waardoor ik met mijn leeftijdsgroep van de recreatieve springers, inmiddels de Masters, de laatste 8 jaar aardig meedoe in het klassement. Elke vrijdagmiddag kijk ik uit naar het moment dat ik op de plank sta. Het is een sport die veel concentratie vergt, dus ben ik twee uur lang nergens anders mee bezig. Ik reis graag, en omdat het dus een kleine wereld is vind ik het heerlijk voor wedstrijden het hele land door te rijden. Buiten Nederland nemen we jaarlijks deel aan toernooien in Duitsland en Luxemburg, en op het moment van schrijven sta ik op het punt voor het eerst naar Kroatië te reizen voor de open nationale kampioenschappen.

 

Sinds de zomer van 2016 heb ik de eer om als trainer mijn kennis en ervaringen te delen met verschillende groepen. De meeste mensen zijn veelal beginnende en/of recreatieve springers en in de leeftijdscategorie tussen de 8 en 70 (!) jaar oud. Ik haal veel voldoening uit om een bijdrage te leveren in hun vitaliteit en het aanmoedigen om hun grenzen te verleggen voor die ene nieuwe sprong of spannende wedstrijd. Uiteraard is het prachtig wanneer ik een springer boven zichzelf uit zie stijgen, maar ook de prettige dynamiek en het groepsgevoel in mijn huidige groepen geven mij hetzelfde gevoel: trots!

“Durf jezelf uit te zetten als je niet aan het werk bent.”

Aito Atzema

Heb je tips voor collega’s als het gaat om vitaliteit?

Het maakt niet uit of het op de sportclub is, in een cursus mindfulness, op de yoga mat of in je eigen achtertuin; als er een activiteit is waar jij gemotiveerd mee bezig bent en waar je positieve energie van krijgt, dan doe je al heel veel voor je eigen vitaliteit. Durf jezelf uit te zetten als je niet aan het werk bent. Een enkele keer neem ik me voor om een heel weekend niet op mijn telefoon te kijken, en keer op keer verbaas ik me hoe lekker rustig dat op zijn tijd is.

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram