1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Vitaliteitsprogramma Welten+

Het Welten+ programma

Werken is topsport! En om goed te kunnen (blijven) presteren vinden wij het belangrijk dat onze collega's zich gelukkig en gezond voelen. Wij willen onze collega's helpen bij hun gezondheid en geluk door ze te informeren en kennis te laten maken met allerlei initiatieven, tips en mogelijkheden voor een vitaal leven. Uiteraard blijven onze collega's regisseur over hun eigen vitaliteit. Daarom introduceerden we begin dit jaar het Welten+ programma; een toekomstgericht vitaliteitsprogramma dat inspeelt op de behoeften en wensen van onze collega's voor een gezonde levensstijl.

Vitaliteit, deze term hoor je vaak voorbij komen. Maar wat men hieronder verstaat, verschilt vaak. Daarom delen wij graag hoe wij hier tegenaan kijken en wat we belangrijk vinden.

 

Vitaliteit wordt in het algemeen omschreven als de mate waarin iemand krachtig en energiek is. Woorden als energie, levendigheid, levenskracht of -lust en werkkracht worden vaak genoemd. Waar veel mensen denken dat vitaliteit vooral gaat over fysieke gezondheid, vergeten we de mentale gezondheid en ontspanning van mensen nog wel eens. Wij benaderen vitaliteit daarom vanuit drie thema’s: fysieke gezondheid, mentale gezondheid en ontspanning. Per thema wil Welten iedereen binnen haar organisatie zoveel mogelijk uitdagen en prikkelen. 

 

Fysieke gezondheid
Fysieke gezondheid is onderdeel van lichamelijke vitaliteit. Dit betekent aan de ene kant dat je vrij bent van fysieke klachten of aandoeningen. Aan de andere kant gaat fysieke gezondheid ook over voldoende sport en beweging, een gezond voedingspatroon en het wegblijven van verslavende middelen.

Op het gebied van fysieke gezondheid willen we onze collega's zoveel mogelijk enthousiasmeren vanuit teamspirit, dus door samen deel te nemen aan fysieke activiteiten. Dat betekent tegelijkertijd dat we dus geen sportschool abonnementen beschikbaar stellen (we geloven niet dat 5 euro korting per maand onze collega's over de streep trekt als ze nu de sportschool ook al niet bezoeken). Wat we wel doen is samen hardlopen bij diverse evenementen of deelnemen aan sporttoernooien voor bedrijven.

 

Mentale gezondheid
Mentale gezondheid is onderdeel van geestelijke vitaliteit. Het vrij zijn van psychische klachten of aandoeningen speelt een grote rol, maar mentale gezondheid houdt ook in dat je gelukkig bent, goed om gaat met tegenslagen, stressbestendig bent en energie haalt uit de dingen waar je privé en in je werk mee bezig bent.

Welten wil op dit vlak meer bewustwording creëren. Dit doen we door onze collega's te inspireren en te voorzien van interessante artikelen en blogs over bijvoorbeeld werk/privé balans, mindfulness of hoe om te gaan met stress. Als collega's het leuk vinden kunnen ze ook deelnemen aan lezingen en workshops die over dit onderwerp gaan.


Ontspanning
Ondanks dat mensen fysiek en mentaal gezond kunnen zijn, kan de balans tussen inspanning en ontspanning een uitdaging vormen. Het is dan ook belangrijk om voldoende ruimte te creëren om te kunnen ontspannen. De werk en privé balans verdient aandacht, omdat dit één van de belangrijkste factoren is voor ons werkgeluk. Maar ook: Heb je het naar je zin? Is er genoeg fun?

Welten ziet dit als een samenspel tussen het organiseren van activiteiten vanuit de organisatie aan de ene kant en aan de andere kant zoveel mogelijk ondersteunen van initiatieven van collega’s. Wij faciliteren DoMiBo's en bijvoorbeeld lente- en herfstsessies en uiteraard een mooi bedrijfsfeest. Wat organiseer jij? Een tafelvoetbaltoernooi? Een sporttoernooi buiten? Wandelingen tussen de middag? Wij helpen onze collega's graag bij het nemen van voldoende ontspanning.

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram