1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Vitaliteit: thuiswerkervaring Bart

Vitaliteit: thuiswerkervaring Bart

In deze serie thuiswerkverhalen delen we ervaringen van collega's over hun thuiswerksituatie, uitdagingen en tips. Want, nu we verplicht thuiswerken, loopt (bijna) iedereen tegen uitdagingen aan. Wij delen deze verhalen met jou, zodat we met elkaar in contact blijven én we je tips van collega's geven die jou wellicht helpen om (nog beter) vitaal thuis te kunnen werken. Deze week is het de beurt aan Bart Lammers, Business Manager bij Dukers & Baelemans. Benieuwd naar zijn verhaal en tips? Lees dan snel verder.

Thuiswerkblog: Bart Lammers - Business Manager Dukers & Baelemans

Thuiswerken, het voelt – helaas – zo langzamerhand als “gewoon”. Maar is het ook gewoon? Nee, niet echt. Als Business Manager ben ik gewend om een groot deel van de dag onderweg te zijn naar mijn relaties. Het “onderweg zijn” beperkt zich nu tot één click op de link in de Microsoft Teams-afspraak en ik zit meteen in de woonkamer van een van onze opdrachtgevers. Maar dan in mijn eigen omgeving. Da’s wel weer fijn. Het merendeel van de tijd zit ik in mijn werkkamer. Soms wijk ik uit naar de woonkamer, waar het zicht net allemaal wat ruimer is. Prettige bijkomstigheid is dat ik overdag voornamelijk alleen ben, dus niemand die mij stoort.

Maar, eerlijk is eerlijk, ik ga het liefste naar kantoor. Zeker ook voor de sociale contacten, dat mis ik echt. Maar vanaf het begin van de thuiswerkperiode heb ik een alternatief voor mijzelf gecreëerd. Ik bel iedere week minstens één collega waar ik niet direct mee samenwerk, maar die ik in de kantoorsetting tegen zou komen in de gang of bij het koffieapparaat. Gewoon om even bij te praten, eens even horen hoe hij of zij het maakt. Meestal bel ik dan rond een uur of elf ‘s ochtends met uiteraard een kop koffie in mijn hand.

Het karakter van mijn lunchpauze is nagenoeg gelijk aan die van vóór de coronatijd. Toen was ik een echte “dashboard-kluiver”. Het dashboard is nu vervangen door de laptop. Dus eigenlijk komt het er op neer: broodje smeren en dat opeten onder het werk door. Heel fout dus! Wat nieuw voor mij is, is het inplannen van vijf of zes korte onderbrekingen door de dag heen. Heel simpel. Voor ik ‘s ochtends start, maak ik een lijstje met een paar klusjes die gedaan moeten worden. Ik moet daarvoor echt bij mijn laptop vandaan. Denk bijvoorbeeld aan de post naar de brievenbus brengen, vaatwasser uitruimen of verwelkte bloemen weggooien. Kortom, kleine klusjes die je toch even los laten komen van je werk.

“Ik bel iedere week minstens één collega waar ik niet direct mee samenwerk om gewoon even bij te praten.”

Wat over het algemeen gelukkig wél goed gaat, is de balans tussen werk en privé. Als je de hele dag thuis aan het werk bent, sluipt het risico er in dat dit door elkaar heen loopt. Maar als het werk klaar is, is het ook echt klaar. Dan gaat de laptop dicht, ruim ik alle werkspullen op en is het tijd om mijn privébezigheden op te pakken. Dat doe ik dus overdag niet of nauwelijks. Eerlijk gezegd: ik blijf er moeite mee hebben om overdag een uurtje of langer iets anders te doen, zo ben ik nu eenmaal niet gebakken.

Ik hoor best wel vaak de term “coronakilootjes” vallen. Daar heb ik gelukkig geen last van. De wijzer van de weegschaal stopt vandaag nog steeds op hetzelfde streepje als waar die ook op 15 maart jl. stopte. Hoe dat komt? Weinig tot geen zoetigheden, maar daar gaf ik al niets om. Wat ik nu wel doe, is na de werkdag minimaal een half uur wandelen of fietsen. Doordat het nu eerder donker wordt, is het wel lastiger. Maar daar heb ik natuurlijk weer een oplossing voor gevonden: als ik telefoongesprekken voer dan doe dat nu vaak al trappend op het trapapparaat.

Maar het meest prettige blijf-fit-tijdens-thuiswerkperiode is mijn favoriete sport: golf. Sinds half mei is de golfbaan weer open en hebben we gelukkig bijna ieder weekend 9 of 18 holes kunnen lopen. Dat is toch zo’n 3,5 tot 8 kilometer per keer. En als ik doordeweeks écht de drang krijg om te golfen, dan ga ik even 10 minuten oefenen in het putten. Bijna nét echt.

 

Meer lezen?

In Thuiswerken is een blijvertje verzamelen we thuiswerktips van Welten-collega's voor je.

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram