1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Vitaliteit: thuiswerkervaring Anne

Vitaliteit: thuiswerkervaring Anne

We werken met z’n allen verplicht vanuit huis. En dat vraagt veel van ons. Het heeft voordelen, maar nu we in het najaar wederom thuiswerken, gaan de nadelen ook steeds meer zichtbaar worden. Wij willen een betrokken werkgever zijn die zijn werknemers ondersteunt waar mogelijk. Om iedereen ook in deze tijd fysiek en mentaal gezond te houden. De komende periode delen we daarom ervaringen van collega’s over hun thuiswerksituatie, nieuwe uitdagingen en tips. Anne ter Horst, COO bij Welten, trapt af.

Thuiswerkblog Anne ter Horst - Directeur HR & Development


Dat was even wennen half maart: halsoverkop alleen nog maar thuiswerken. Met ook de kinderen thuis. Heel fijn dat het allemaal kon natuurlijk. Iedereen had toegang tot alle informatie die je nodig had en we konden elkaar goed bereiken via MS Teams. Maar de combinatie van werken én lesgeven aan de kinderen putte wel uit. De hele dag in touw zijn: van vroeg in de ochtend tot laat in de avond én in het weekend. De techniek deed het goed, daar lag het niet aan. Ik was alleen zelf nog niet aangepast aan deze nieuwe situatie. Ik zit veel in meetings. Face-to-face was dat vóór corona geen enkel probleem, ik vind dat leuk. Maar via MS Teams is dat wel anders. Het doet echt iets met je. Het gemis aan echt contact. Het sneller uitgeputte brein. En vooral; klik, klik, en bam, het volgende overleg kan beginnen.

Na de zomer is er wel wat veranderd. We weten dat thuiswerken de toekomst is. Maar dan wel in combinatie met elkaar ontmoeten op kantoor. Alleen dat laatste zit er voorlopig niet in. De komende tijd werken we alleen maar thuis. En dat betekent dat we ons serieus moeten aanpassen.

En dat heb ik gedaan. Zo heb ik heb mijn werkschema aangepast, met kortere meetings en meer spreiding over de dag. Tussen de middag maak ik een wandeling (al lukt dit niet elke dag). En ik wissel meer af tussen MS Teams en een gewoon telefoongesprek. Ook realiseerde ik me dat een eigen werkplek, in een huis met kinderen, mij heel erg helpt om beter te concentreren en een positief werkgevoel te creëren. Maar misschien nog wel het belangrijkste: ik zie inmiddels ook de positieve kant van thuiswerken. De flexibiliteit om tussendoor even wat anders te doen. En met kleine kinderen verloopt het ochtendritueel (voor veel ouders een stressmoment) nu een stuk rustiger.

“Mijn werkschema heb ik aangepast aan het thuiswerken”

Binnen Welten en Dukers & Baelemans hebben we de afgelopen tijd heel veel met elkaar gesproken over wat er nodig is om vitaal thuis te kunnen werken. Daarom ligt er nu een thuiswerkbeleid. Daarin draait het niet alleen om een vergoeding, maar juist ook om aandacht en vertrouwen. Aandacht door met elkaar in contact te blijven en écht door te vragen. En vertrouwen dat je je werk doet, gezien wordt en de ruimte voelt om voor jezelf uit te vinden hoe jij het best thuiswerkt. Al wandelend een meeting bijwonen of op verschillende plekken werken in huis. Met pauzes op momenten die voor jou goed zijn, zodat jij energiek en gezond blijft.

Dat willen we duidelijk maken. In ons thuiswerkbeleid en alles wat we organiseren de komende periode. En ja, dat gaat met vallen en opstaan. We leren elke dag bij over hoe wij als organisatie bij kunnen dragen aan het vitaal thuiswerken voor onze collega’s. En over wat we aan collega’s kunnen en mogen vragen, om zelf al het mogelijke te doen om gezond te blijven.

Voor het najaar is mijn grootste zorg of iedereen zich voldoende heeft aangepast om dit nog een tijd vol te houden, zowel fysiek als mentaal. Hoe kunnen wij, als organisatie, hierin verder ondersteunen? Daarover sparren we en proberen we veel uit. Zo organiseren we deze week onze eerste online talkshow! We nemen webinars op met een fysiotherapeut en met coaches over vitaal thuiswerken. En we vragen iedereen om aandacht voor elkaar te hebben.

Mijn hoop is dat er onderling in ieder geval genoeg aandacht en vertrouwen is. Dus wanneer je een probleem ervaart, je voelt je bijvoorbeeld eenzaam of ongemotiveerd, dat je dit durft te delen. Met collega’s, je manager of met familie en vrienden. Zodat we door elkaar aandacht te geven, elkaar zo goed mogelijk kunnen helpen.

 

Meer lezen?

In Thuiswerken is een blijvertje verzamelen we thuiswerktips van Welten-collega's voor je.

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram