Virtueel solliciteren: hoe doe je dat?

De wereld staat op zijn kop door COVID-19. Het houdt ons allemaal in z'n greep. Wereldwijd staan de kantoorpanden leeg, want iedereen thuiswerken. Dit het nieuwe normaal, anno 2020. Maar niet alleen het werken, ook het solliciteren is veranderd. Waar moet je op letten als je een online gesprek voert? Wat zijn de grootste verschillen met een normaal gesprek? En wat zijn de grootste valkuilen? Ben je benieuwd? Lees dan vooral de tips van onze recruiter Rutger!

Check je microfoon, webcam en internetverbinding

Voordat je het gesprek met je potentiële werkgever aangaat, is het belangrijk dat je weet of je microfoon, webcam en internetverbinding werkt. Zorg dat je in de buurt van een wifi-punt zit. Werk je met een telefoon? Houd je telefoon stabiel, bijvoorbeeld in een telefoonhouder. Voor het beste geluid is het gebruik van oortjes (met microfoon) zeker aan te raden.

 

Denk aan je houding

Neem een actieve houding aan. Ga rechtop zitten en zorg ervoor dat je goed in beeld bent. Stel je webcam zo in dat je hoofd én deel van je bovenlichaam zichtbaar is. Tevens is het goed om oogcontact met je gesprekspartners te blijven houden.

 

Zorg ervoor dat je de juiste app hebt geïnstalleerd

Er worden tegenwoordig talloze apps gebruikt om een online gesprek te organiseren. Dit kan bijvoorbeeld via Teams, Skype, Zoom en Whatsapp. Belangrijk is om vooraf te weten welke app er door de potentiële werkgever wordt gebruikt. Download deze app op tijd en zorg dat het werkt. Dit voorkomt stress op het laatste moment.

 

Kies de juiste ruimte

Het is belangrijk om op een goede plek in je woning te zitten. Denk hierbij vooral aan voldoende lichtinval en een rustige plek met weinig achtergrond geluiden. Extra tip: vervaag je achtergrond.

 

Kleed jezelf zoals je dat normaal gesproken zou doen

Beter overdressed, dan underdressed! Kleed je net zo aan zoals dat je normaal gesproken zou doen voor een gesprek. Je kan maar één keer een goede indruk achterlaten. Uiteraard is dit afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, maar een net overhemd of blouse is altijd goed.

“Denk goed na over wie jij bent, wat jouw ontwikkelpunten zijn, wat jou onderscheidend maakt en wat je kwaliteiten zijn.”

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het inlezen op de website van het bedrijf, je verdiepen in de gesprekspartners (Linkedin) en nadenken waarom ze jou moeten aannemen, helpt. Denk goed na over wie jij bent, wat jouw ontwikkelpunten zijn, wat jou onderscheidend maakt en wat je kwaliteiten zijn. Schrijf deze punten desnoods op, zodat je daar altijd op terug kan vallen.

 

Wees op tijd

Heb je het gesprek om 10:00 staan? Log een paar minuten voordat het gesprek begint al in bij de online vergadering. Te laat komen is een no go tijdens een sollicitatiegesprek, dus wees op tijd!

 

Extra tips!

Een sollicitatiegesprek werkt twee kanten op. Ook jij moet een fijn gevoel hebben naar aanleiding van het gesprek. Maak van de gelegenheid gebruik om vragen te stellen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de functie, een werkdag en de verdere sollicitatieprocedure. Maak aantekeningen tijdens je gesprek. Typ niet mee, maar schrijf je aantekeningen op. Het getik op het toetsenbord kan als storend worden ervaren door de gesprekspartners.

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram