1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Sollicitatietips voor net afgestudeerden tijdens de coronacrisis

Sollicitatietips voor net afgestudeerden

Wanneer je denkt dat afstuderen in tijden van crisis lastig is, then think again.. Dat een net afgestudeerde moeite heeft met het vinden van een passende startersfunctie, hoor en lees je steeds vaker. Young professionals krijgen vaak voorrang op starters, omdat zij al een aantal jaar werkervaring hebben. Dat maakt het nóg lastiger voor net afgestudeerden om een startersfunctie te bemachtigen. Onze recruiter Naomi deelt vijf tips die je helpen bij het vinden van jouw startersbaan in deze gekke tijden.

1. Kijk verder dan jouw vakgebied

Ik spreek uit eigen ervaring dat het moeilijk is om een vakgebied of branche los te laten waarin je vier jaar - in mijn geval zelfs acht jaar – met veel plezier hebt gestudeerd. Het is immers je passie. Je hebt je er in gespecialiseerd, (stage) ervaring opgedaan en uiteindelijk je welverdiende diploma behaald. Je wil niets liever dan hierin verder ontwikkelen in een gave startersfunctie.
We weten helaas ook dat het in sommige branches op dit moment minder goed/slecht gaat. Zo zijn toerisme, hospitality, sport en cultuur hard geraakt. De verwachtingen over baankansen in deze sectoren zijn daarom ook niet erg positief. Het is niet realistisch om stil te staan en te “wachten” tot die ene perfecte vacature voorbij komt. Zorg dat je niet stil staat en bekijk ook andere vakgebieden waar jouw opleiding raakvlakken mee heeft. Als hbo’er heb je in de meeste gevallen ook algemene management competenties ontwikkelt tijdens je studie. Gebruik die raakvlakken in een sollicitatiegesprek. Jouw opleiding en competenties kunnen de basis zijn van een (nieuwe) baan, ongeacht welke branche.

“Maak gebruik van je netwerk.”

2. Gebruik je eigen netwerk

Grote kans dat jij als net afgestudeerde veel studiegenoten hebt die op zoek zijn naar een startersfunctie of net zijn begonnen met een (nieuwe) baan. Sommige starters zijn bij hun afstudeerstage blijven plakken en anderen hebben een succesvolle zoektocht uitgevoerd. Maak er gebruik van wanneer je ziet dat jouw projectgenoot vorige maand is begonnen bij een nieuwe werkgever. Wanneer jij interesse toont in zijn/haar nieuwe uitdaging, door bijvoorbeeld een persoonlijk bericht te sturen, zal je merken dat dit gewaardeerd wordt. Het is erg waardevol om te vragen naar hun ervaringen. Waar liepen zij tegenaan? Hoe is het hen uiteindelijk gelukt om in deze tijd een baan te vinden? Maak gebruik van je netwerk; wie weet waar je elkaar in de toekomst weer tegenkomt.

3. Zorg dat je de basis op orde hebt

Vergroot je kans om uitgekozen te worden voor een sollicitatiegesprek en zorg ervoor dat jouw cv eruit springt. Een goede basis en inhoud is uiteraard belangrijk, maar het oog wil ook wat. Je cv is immers hét visitekaartje dat je achterlaat bij een bedrijf. Online vind je verschillende programma’s om jouw cv op te pimpen. Waak ervoor dat je cv een opsomming wordt van je studie- en werkervaring. Geef er juist een creatieve twist aan.


Tip: voeg op je cv een link toe naar je LinkedIn profiel. Dit zorgt ervoor dat recruiters je gelijk als nieuwe connectie kunnen toevoegen.

4. Zelfkennis

Gedurende je opleiding heb je vast wel eens modules gehad waarin jouw zelfontwikkeling centraal stond. Tijdens mijn studie lag de focus niet op dit soort modules, omdat ze minder gaan over de vakkennis van je opleiding en meer betrekking hebben op jou als persoon. Soft skills, jouw persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden, zijn echter essentieel voor jou als kandidaat. Je wordt vaak gevraagd naar je goede kwaliteiten en je verbeterpunten tijdens een sollicitatiegesprek.

Daarnaast is het essentieel dat je weet wat je USP (Unique Selling Point) is. Wat is jouw toegevoegde waarde en waarom zou het bedrijf jou moeten aannemen? Dat zijn vragen die je met behulp van bovenstaande theorieën goed kunt beantwoorden. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van jouw soft skills en implementeer deze in een SWOT & USP. Mocht je nog niet de juiste input hebben hiervoor, dan raad ik je zeker aan om een online assessment te maken. Je kan deze vragenlijsten gemakkelijk online en gratis doen.


Tip: haal je soft skills erbij! Maak op voorhand je eigen SWOT-analyse (strenghts, weaknesses, opportunities and threats), zodat je goed en overzichtelijk jezelf kan presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.

“Blijf jezelf ontwikkelen, op persoonlijk én professioneel vlak.”

5. Virtuele sollicitatiegesprekken

Iets waar je als sollicitant mee te maken krijgt in deze tijd, zijn online sollicitaties. Programma’s als Microsoft Teams, Zoom en Skype for Business worden vaak gebruikt voor videogesprekken. Zorg ervoor dat je tijdig weet via welk programma jouw sollicitatie gaat plaatsvinden. Voorkom technische problemen en check of je de meest geüpdatete versie hebt van het programma. Daarnaast is het natuurlijk onhandig wanneer je je geluid en beeld nog moet checken vlak voor het gesprek. Test het programma met een vriend of vriendin om dit soort zaken te tackelen.

Last but not least: zorg ervoor dat je op een rustige werkplek zit waar je een goede internetverbinding hebt. Soms is dat even improviseren, maar je bent als sollicitant meer op je gemak wanneer je afgezonderd zit van je studerende huisgenoten. Zo heb je de volledige aandacht om uit te leggen waarom jij de meest geschikte kandidaat bent!


Ten slotte: blijf jezelf ontwikkelen, op persoonlijk én professioneel vlak. Online vind je veel verschillende (gratis) cursussen, opleidingen en masterclasses. Dus ga aan de slag, ontwikkel jezelf en zorg ervoor dat je niet stil staat.

Stay positive!

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram