1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Interview Erik Bomers Stichting Hartekind (interne sponsoring)

Interne sponsoring Welten: Stichting Hartekind

Ieder kwartaal sponsort Welten een van onze collega’s om zo een financiële bijdrage te leveren aan een activiteit, evenement of een goed doel. Door middel van sponsoring willen we bijdragen aan het werkgeluk en de betrokkenheid van onze collega’s en aandacht vragen voor belangrijke thema’s binnen onze organisatie. Afgelopen kwartaal kwam er een heel bijzonder sponsorverzoek binnen van Interim Professional Erik Bomers (32 jaar) voor Stichting Hartekind.


Stichting Hartekind doet onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen. Helaas is deze stichting onze collega Erik niet onbekend, want zijn zoon Flynn (5 jaar) is geboren met een hartafwijking. Wij spraken Erik over het werk van Stichting Hartekind en wat de sponsoring vanuit Welten voor hem betekent.

Wat een mooi sponsorverzoek, Erik! Waarom heb je gekozen voor Stichting Hartekind?
Dankjewel! Stichting Hartekind ligt bij mij letterlijk nauw aan het hart. Mijn zoon Flynn is geboren met de hartafwijking compleet Atrioventriculair Septum Defect (AVSD) met discrepantie van de linkerhartkamer en een graciële aortaboog. Sinds zijn geboorte is hij al meerdere keren geopereerd aan zijn hart. Tijdens een van deze ziekenhuisbezoeken maakten we, via de cardioloog en het Ronald McDonald huis, kennis met Stichting Hartekind. Mijn vrouw en ik voelden ons hier meteen thuis. De stichting legt haar focus op kinderen en daar hebben wij vanwege de hartafwijking van onze zoon een grote affiniteit mee.

Wat voor hartafwijking heeft Flynn?
Flynn heeft de hartafwijking AVSD. Zijn afwijking is niet genetisch bepaald. Tijdens de 20-weken echo kwamen we er achter dat hij zware afwijkingen had. We wisten toen nog niet dat hij een hartafwijking had. Flynn zijn bloed werd getest om het een en ander uit te sluiten. Uit de test werd in het Syndroom van Down uitgesloten. Maar de kans op een hartafwijking werd groter. Het was een zeer slopende periode voor ons. Toen Flynn werd geboren, bleek inderdaad dat zijn hartje een ‘gat’ had. De linker hartkamer was onderontwikkeld. Tot tien dagen na de bevalling ging het goed. Toen ontstond er vocht achter zijn longen. Flynn heeft daardoor de eerste twee maanden van zijn leven niet thuis, maar in het ziekenhuis doorgebracht. Wat een lang traject was dat!

Hoe ernstig is Flynn zijn hartafwijking?
Omdat we op voorhand wisten dat Flynn waarschijnlijk met een afwijking geboren zou worden, konden we meer invloed uitoefenen op de situatie waarin we terecht kwamen. In het begin moesten we elke drie à vier weken naar het ziekenhuis, maar we hoopten dat dit beter zou worden. In totaal is Flynn vier keer geopereerd aan zijn hart. Gelukkig ziet de toekomst er positief uit: hij kan zelfs 95 jaar oud worden! Daarnaast kan Flynn op dit moment gewoon kind zijn. Hij kan geen topsporter worden, maar dat is niet erg. We moeten hier alleen wel rekening mee houden, want zijn hart functioneert niet optimaal. Hij groeit een stuk minder hard dan andere kinderen van zijn leeftijd. We gaan een keer per halfjaar naar het ziekenhuis voor controle.

“Het is heel bijzonder dat mijn werkgever bijdraagt aan een goed doel waar mijn zoontje baat bij heeft”

Wat betekent Stichting Hartekind voor jullie?
Dankzij Stichting Hartekind weten we dat we niet de enige zijn die rondlopen met dit probleem. Ze delen informatie met ons, zodat we meer weten over de hartafwijking en wat ons eventueel te wachten staat. Stichting Hartekind doet onderzoek bij kinderen die een aangeboren hartafwijking hebben. Dit is overigens de grootste aangeboren hartafwijking en doodsoorzaak bij kinderen. Wij zijn heel blij dat er een stichting is die zich op kinderen richt. De Hartstichting is voor hartproblemen in het algemeen. Stichting Hartekind is een heel specifieke stichting, voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Het is heel goed dat zij zich zo specialiseren.

Waar doet Stichting Hartekind nu onderzoek naar?
Op dit moment doet Stichting Hartekind onderzoek naar trauma’s en post-operaties. Dat is heel mooi. Want net zoals Flynn, zijn er kinderen die heel jong onder het mes gaan en dat is een traumatische ervaring. Daarnaast onderzoeken ze continu naar wat er misgaat tijdens de zwangerschap, om zo alle ‘bouwfouten’ eruit te kunnen halen. De vraag die gesteld wordt, is of een afwijking al op voorhand opgelost kan worden. Ook wordt er gekeken naar kunstkleppen. Deze kleppen worden nu van plastic gemaakt en groeien niet mee. Daarnaast moet je daardoor je de rest van je leven bloedverdunners moet slikken. Voor iemand van 55 jaar is dat niet erg, maar bij een kind van 5 jaar is dat niet gezond. Stichting Hartekind is aan het kijken of deze kunstkleppen van ander materiaal gemaakt kunnen worden om bloedverdunners, ingrepen of andere extra medicijnen te voorkomen. Stichting Hartekind is momenteel ook druk bezig om awareness te creëren. Zo zijn er bijvoorbeeld kinderhardloopwedstrijden op het circuit van Zandvoort.

Wat vind je ervan dat je inbreng hebt in de goede doelen die Welten sponsort?
Ik vind het heel bijzonder dat Welten wil sponsoren. Werk en privé is voor mij gekoppeld aan elkaar. Hoe mooi is het dat mijn werkgever wil bijdragen aan een goed doel waar mijn zoontje baat bij heeft? Het geld dat gedoneerd wordt aan Stichting Hartekind komt echt goed van pas, vooral voor de volgende generatie kinderen die een met een hartafwijking geboren worden. Hopelijk worden afwijkingen in de toekomst tijdig gevonden zodat genezing eventueel kan plaatsvinden.

Wat wil je anderen nog meegeven?
Geniet van het leven! Dat is wat ik heb geleerd. Ik kon mij namelijk ontzettend opwinden als ik in de file stond. Maar sinds de geboorte van Flynn ben ik een stuk relaxter en heb ik veel meer rust gekregen. Dus: geniet van het leven en van je kinderen. Want er zijn zoveel dingen die je leven moeilijk kunnen maken, maar focus op de mooie momenten!

“Ik heb geleerd om nog meer van het leven te genieten.”


Erik Bomers is 32 jaar en is sinds mei 2019 in dienst bij Welten. Voordat hij interim professional werd, reisde Erik heel Europa door als operazanger. In 2015 werd Flynn geboren met een hartafwijking. In het begin was Erik veel op reis. Nadat zijn dochter in 2018 was geboren, besloot hij om meer thuis te zijn met zijn kinderen. Daarom is hij van werk geswitcht. Sindsdien is hij werkzaam binnen de financiële sector.

checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram