1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Blockchain

Technologie van vertrouwen

De open en decentrale structuur van het internet in combinatie met de veiligheid van digitale encryptie hebben een ongekende belofte gecreëerd: die van een snelle en waterdichte methode om informatie te verifiëren en een vertrouwensbasis te creëren voor iedere transactie. Welten was onlangs aanwezig op het Global Blockchain & Smart Contracts Summit in Berlijn. Dit is het eerste artikel in een tweeluik waarin we je meenemen in de wereld van blockchain. Vandaag de basics: wat is blockchain en hoe werkt het?

Blockchain in het kort

Het idee van blockchain is om een transactiesysteem te creëren dat niet afhankelijk is van een centraal orgaan. Denk aan een eenvoudige betaling. Op het moment dat je digitaal betaalt, met je pinpas, is de bank een ‘tussenpersoon’ die de transactie verwerkt. Maar wat als deze tussenpersoon de transactie niet eerlijk behandelt?


Blockchain elimineert de rol van deze centrale autoriteit door gebruik te maken van een gedistribueerde database. Een gedistribueerde database houdt in dat het beheer ervan bij meerdere mensen of organisaties ligt. Dit maakt dat het eigendom niet meer in handen ligt van één centrale autoriteit. Zo wordt de macht die organisaties nu vaak hebben verdeeld over alle deelnemers binnen de blockchain en worden transacties niet meer gevalideerd door een centraal orgaan, maar door het peer-to-peer netwerk van blockchaindeelnemers.


Een tweede kenmerk van blockchain is dat alle data wordt opgeslagen in een keten van verschillende blokken die in een bepaalde volgorde aan elkaar gelinkt zijn. Als data eenmaal vastgelegd is in een blok, is die niet meer te wijzigen. De enige manier om gegevens aan te passen is door het toevoegen van een nieuw blok. Vergelijk dit principe met een Excel document waarin elke rij staat voor een nieuw blok. Nadat een rij isgevuld met data is deze niet meer te wijzigen. Een aanpassing kan alleen nog worden verricht door het toevoegen van een extra rij onder de laatst ingevulde rij. Op deze manier blijft zowel de oorspronkelijke data behouden als ook de wijziging.

 


Bron: world economic forum

 

Een nieuwe vorm van vertrouwen
Deelnemers aan een blockchain beheren allemaal een node. De nodes zijn de computers binnen het blockchainnetwerk die alle informatie in het netwerk verifiëren. Ze beschikken over een actuele kopie van alle data die in de blockchain bestaat. Als een blockchain privacygevoelige data bevat, kan deze versleuteld opgeslagen worden, zodat de nodes alleen toegang hebben tot de versleutelde variant. Bij blockchain is niet de inhoud van data, maar de juistheid en betrouwbaarheid ervan leidend.


Als er in bestaande blokken iets verandert, wordt deze verandering direct gecontroleerd op basis van alle kopieën waarover de nodes beschikken. Een wijziging in bestaande data is dus direct zichtbaar. Op deze manier wordt voorkomen dat kwaadwillenden data ongezien kunnen veranderen. Op het moment dat er data toegevoegd moet worden aan de blockchain, dienen alle nodes dat goed te keuren. Dit consensusprincipe is een essentieel onderdeel van de blockchaintechnologie.


De toegevoegde waarde van blockchain
Doordat oorspronkelijke data in de blokken nooit veranderd kan worden en wijzigingen alleen vastgelegd kunnen worden door de toevoeging van nieuwe blokken, is de volledige historie van data mét alle wijzigingen direct zichtbaar in de blockchain. Dit maakt dat veel organisaties geïnteresseerd zijn in blockchain. De technologie schept namelijk vertrouwen tussen mensen en organisaties die niet te overtreffen is.

 

Blockchain in de praktijk 
Het mag duidelijk zijn: Blockchaintechnologie is veelbelovend. Maar hoe ziet het met de praktische toepassingen tot op heden? Daarover gaat het tweede deel van deze korte reeks, dat we binnenkort zullen publiceren. Stay tuned kortom! 

Van gedachten wisselen?

Ik ga graag met je in gesprek over wat wij op dit vlak voor elkaar kunnen betekenen.
Helen Leukel
Business Manager

06 50 88 77 21
h.leukel@welten.eu

Bekijk onze verhalen

Wilt u weten hoe onze dienstverlening er in de praktijk uitziet, bekijk dan de cases over de opdrachten die we voor financieel dienstverleners uitvoeren.
Naar Projecten
checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram