1. Home
  2. Nieuws & blog
  3. Blockchain in de praktijk

Blockchain in de praktijk

In het artikel “Blockchain: technologie van vertrouwen” hebben we je de basics van blockchain uitgelegd. De toepassing van blockchain in de financiële sector biedt hoopvolle perspectieven. In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden en concrete ontwikkelingen op een rij.

 

 

Getting started

De implementatie van de blockchaintechnologie in bedrijfsprocessen is voor veel organisaties een uitdaging. Vaak weten ze nog niet goed hoe ze het kunnen toepassen en wat de consequenties zijn. Als organisatie geef je de verificatie van je transacties ermee uit handen. Voor organisaties die starten met blockchain is het daarom van belang om transparant te durven te zijn, zodat je nodes kunnen beschikken over de informatie die ze nodig hebben.

 

1. Cryptocurrency
Op 3 januari 2009 werd de allereerste Bitcoin transactie uitgevoerd onder de anonieme naam Satoshi Nakamoto. Een gedurfde zet, omdat met deze eerste betaling de eerste stap werd gezet naar het gebruik van cryptocurrency: een mondiaal betaalmiddel waar geen bank bij aan te pas komt. Het betaalmiddel werd serieuzer genomen toen een Hanyecz op 22 mei 2010 voor 10.000 Bitcoin twee pizza’s bestelde, toentertijd ter waarde van 40 dollar. Deze transactie werd gezien als eerste echte Bitcoin transactie.

Veel mensen en organisaties zagen Bitcoin in die periode als een technologisch experiment en een hype die weer zou overwaaien. Maar inmiddels is het succes van Bitcoin niet meer te ontkennen. En de bitcoins waarmee de twee pizza’s zijn gekocht zijn nu tientallen miljoenendollars waard. Sinds 2013 is de aandacht voor Bitcoin steeds verder toegenomen, mede vanwege de extreem wisselende koerst van de digitale munten. Cryptocurrency is één van de bekendste toepassingen van de blockchaintechnologie.

 

2. Een toegankelijke wereldeconomie
IBM lanceerde in 2017 als een van de eerste organisaties een universeel blockchainplatform om wereldwijde betalingen toegankelijker, goedkoper en efficiënter te maken.  Het platform elimineert de tussenkomst van diverse financiële partijen die internationale betalingen verwerken en goedkeuren. Hierdoor kunnen zelfs lokale boeren direct wereldwijde transacties uitvoeren, onafhankelijk van hun locatie of valuta. Door blockchain worden deze transacties op een betrouwbare, transparante manier verwerkt en real-time afgehandeld. Dit leidt niet alleen tot een verlaging van de kosten en een kortere verwerkingstijd van deze internationale transacties; het geeft opkomende markten ook toegang tot de wereldeconomie. 

 

3. De hypotheekmarktplaats
Het regelen van een hypotheek brengt veel administratie met zich mee. De TU Delft heeft een online hypotheekmarktplaats ontwikkeld aan de hand van blockchaintechnologie om dit proces drastisch te vereenvoudigen. Het is opgedeeld in verschillende onderdelen waarover alleen de betrokken organisaties online overeenkomsten sluiten. Dit betekent dat elke processtap bij het aanvragen van een hypotheek door een andere partij geregeld kan worden. Zo is een koper van een huis niet meer afhankelijk van een traditionele geldverstrekker, maar kan hij of zij er ook voor kiezen om verschillende investeerders te gebruiken om de totale hypotheeksom te financieren (zoals een particuliere investeerder). De blockchain technologie borgt het vertrouwen tussen betrokkenen en de transparantie van de gesloten overeenkomsten.  


4. Samenwerken op basis van vertrouwen
Een ander voorbeeld is de mogelijke toepassing van blockchain binnen het openbaar vervoer. Door gebruik van de OV chipkaart moeten vervoerders de verrekening van kosten onderling regelen. Soms gebruik je wel drie verschillende vervoerders om met het openbaar vervoer op je bestemming te komen. Als de drie vervoerders deze vervoerskosten verrekenen op basis van hun eigen databases, kan het gebeuren dat de data in hun eigen voordeel inzetten, door bijvoorbeeld het instaptarief op te tellen bij de eigen vervoerskosten.
Door gebruik te maken van blockchain kan er een universele database worden gecreëerd, waarbij elke vervoerder altijd de over de meeste actuele data beschikt, afkomstig van een ‘single point of truth’. Zo worden discussies tussen vervoerders over de verrekening van transacties voorkomen en kan mobiliteit worden aangeboden als service (MaaS) aan consumenten, die een ‘abonnement’ afsluiten om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Vergelijk het met het model dat Netflix gebruikt, maar dan voor openbaar vervoer. Deutsche Bahn is hier a flink mee aan het experimenteren.

De stap naar de praktijk

Ondanks de veelbelovende mogelijkheden van blockchain, blijft de implementatie ervan lastig. Veel initiatieven bevinden zich nog in een pilotfase, omdat de overgang naar blockchain niet alleen een kwestie is van technologische implementatie, maar ook een verandering van cultuur vergt. Om beter inzicht te krijgen in de mogelijkheden van blockchain en te ontdekken waar de toegevoegde waarde ligt voor de financiële dienstverlening, werken steeds meer organisaties samen met innovatieve blockchainstartups. Zo kunnen traditionele partijen gebruik maken van de kracht van blockchaintechnologie om hun interne bedrijfsvoering te optimaliseren en klanten beter te bedienen.

Van gedachten wisselen?

Ik ga graag met je in gesprek over wat wij op dit vlak voor elkaar kunnen betekenen.
Helen Leukel
Business Manager

06 50 88 77 21
h.leukel@welten.eu

Bekijk onze verhalen

Wilt u weten hoe onze dienstverlening er in de praktijk uitziet, bekijk dan de cases over de opdrachten die we voor financieel dienstverleners uitvoeren.
Naar Projecten
checkmark caret tilde slash big-slash double-slash triple-slash hamburger icon-caret-down cross icon_linkedin icon_fb icon_instagram